Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι εξοπλίζουν τους αντάρτες.
Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου του 2011 όταν δηλαδή ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των θυμάτων είναι 20.755 άμαχοι, 1.148 λιποτάκτες και 7.095 στρατιώτες.
Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ενώ και ο αριθμός των νεκρών στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων πιστεύεται ότι είναι πιο υψηλός από αυτόν που έχει ανακοινωθεί, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους δεν δημοσιοποιούνται.
Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram al-Arabi, επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι εξοπλίζουν τους αντάρτες.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο Ασαντ απάντησε: «Αυτοί εκεί, μετά από μια μεγάλη περίοδο φτώχειας, είδαν χρήμα στα χέρια τους και νομίζουν ότι με αυτό μπορούν να αγοράσουν την Ιστορία και έναν περιφερειακό ρόλο».
Όπως πρόσθεσε, η διαδεδομένη ιδέα σύμφωνα με την οποία η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Αίγυπτος συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή είναι λανθασμένη. Ήταν και θα είναι πάντα η Συρία, το Ιράκ και η Αίγυπτος, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Κατάρ, είπε ότι χρησιμοποιεί την εξουσία και το χρήμα και περιστρέφεται στην τροχιά της Δύσης, παρέχοντας όπλα και χρήματα στους τρομοκράτες για να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο με τη Λιβύη, όπου η λαϊκή εξέγερση οδήγησε στην ανατροπή και το θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι.
Για την Τουρκία, ο Ασαντ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν ενδιαφέρεται για το λαό αλλά για τις δικές της φιλοδοξίες, κυρίως για το σχέδιο δημιουργίας μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Για άλλη μία φορά ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ένοπλοι που κατέφυγαν στην τρομοκρατία εναντίον του κράτους δεν έχουν καμία στήριξη από το λαό και πρόσθεσε ότι το παράθυρο του διαλόγου είναι ανοιχτό για την αντιπολίτευση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται ο ίδιος να παραγκωνιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP