Κόσμος
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 12:11

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντιισλαμική ταινία

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις στο Πακιστάν, καθώς η οργή για την αντιισλαμική ταινία αμερικανικής παραγωγής παραμένει αμείωτη παρά τις εκκλήσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ανά το μουσουλμανικό κόσμο για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διαδηλώσεις στο Πακιστάν, καθώς η οργή για την αντιισλαμική ταινία αμερικανικής παραγωγής παραμένει αμείωτη παρά τις εκκλήσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ανά το μουσουλμανικό κόσμο για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται στις διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών σε μουσουλμανικές χώρες, ενώ μερικές παραμένουν κλειστές σήμερα εν αναμονή διαδηλώσεων μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Το κλίμα έχει δυναμιτίσει περαιτέρω η δημοσίευση σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε σε γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Η εφημερίδα Charlie Hebdo πούλησε όλα τα τεύχη που είχε εκδώσει την Τετάρτη και εκδίδει άλλα 70.000 σήμερα. Γαλλικές διπλωματικές αποστολές και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους σε 20 χώρες.

Αναβρασμός στο Πακιστάν

Πολυάριθμες διαδηλώσεις, από τις οποίες κάποιες χαρακτηρίστηκαν από βίαια επεισόδια, σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις ανά το Πακιστάν.

Τα πλέον αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Καράτσι, όπου οκτώ πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο. Πυρπολήθηκαν 20 οχήματα, τρεις τράπεζες και πέντε κινηματογράφοι.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και στην Πεσαβάρ όπου έπεσαν νεκροί ο οδηγός αυτοκινήτου ενός τηλεοπτικού συνεργείου και τρεις διαδηλωτές. Δύο κινηματογράφοι πυρπολήθηκαν από εξοργισμένους διαδηλωτές.

Η οικονομική ζωή και οι μεταφορές παρέλυσαν στο Πακιστάν σήμερα, επίσημη αργία που ονομάστηκε «ημέρα αγάπης για τον προφήτη Μωάμεθ» ώστε οι πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα, μεταξύ τους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, κάλεσαν το λαό να καταδικάσει το ιερόσυλο βίντεο απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων. Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούσαν σε αρκετές πόλεις για λόγους ασφαλείας.

Οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ, όπου χθες σημειώθηκαν επεισόδια, είχαν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλες διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών καθώς και σε κυβερνητικά κτίρια.

Στα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλεται αμερικανικό σποτ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να καταδικάζουν την ταινία και να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολλές χώρες

Στην Τυνησία, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις σήμερα, καθώς υπήρχαν εκκλήσεις για βίαιη διαμαρτυρία στα κοινωνικά δίκτυα.

Ανησυχίες για βίαια επεισόδια υπάρχουν και στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αντίπαλες ομάδες έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις.

Στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις έξω από την αμερικανική και τη γαλλική πρεσβεία.

Στο Κάιρο, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον της ταινίας, έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη και ανεκτικότητα.

«Καταδικάζουμε καθετί που υποκινεί στο θρησκευτικό μίσος, στην εχθρότητα και τη βία... Αναγνωρίζουμε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του σεβασμού όλων των προφητών οποιασδήποτε θρησκείας», ανακοίνωσε η ΕΕ.