Κόσμος
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 17:35

Προειδοποίηση Ομπάμα προς το Ιράν

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα «κάνουν αυτό που πρέπει» για να το αποτρέψουν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα «κάνουν αυτό που πρέπει» για να το αποτρέψουν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε προς το Ιράν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μία διπλωματική λύση στη διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά τόνισε ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος».

«Μην εξαπατάσθε: ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας συνασπισμός κρατών ζητεί εξηγήσεις από την ιρανική κυβέρνηση. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που πρέπει για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμβάλλει στην παραμονή στην εξουσία στη Συρία ενός δικτάτορα. «Με τον ίδιο τρόπο που περιορίζει τα δικαιώματα του ίδιου του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει ένα δικτάτορα στη Δαμασκό και τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό», δήλωσε.

«Δηλώνουμε ξανά ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ώστε ο πόνος του συριακού λαού να τερματιστεί και να ξημερώσει μια καινούρια μέρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καιρός να απομονωθούν αυτοί που τοποθετούν το μίσος προς τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή τη Δύση στο επίκεντρο των πολιτικών αξιών τους.

Φόρος τιμής στον Κρις Στίβενς

Έξι εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ομπάμα άρχισε την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης αποτίοντας φόρο τιμής στο αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη Κρις Στίβενς, που έχασε τη ζωή του σε επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ, ενώ μίλησε για την αντιισλαμική ταινία, η προβολή της στο διαδίκτυο προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

«Το μέλλον μας πρέπει να καθορίζεται από πρόσωπα όπως ο Κρις Στίβενς και όχι από τους δολοφόνους του. Η βία και η αδιαλλαξία δεν έχουν καμιά θέση στα Ηνωμένα Έθνη. Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για αυτούς που σκοτώνουν αθώους. Κανένα βίντεο δεν μπορεί να αιτιολογήσει την επίθεση σε μια πρεσβεία. Καμιά συκοφαντία δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να καεί ένα εστιατόριο στο Λίβανο, να καταστραφεί ένα σχολείο στην Τυνησία ή να σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στο Πακιστάν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν αποτελούν απλώς επίθεση κατά της Αμερικής. Αποτελούν επίσης επίθεση εναντίον των ίδιων των ιδανικών βάσει των οποίων οικοδομήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε.

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, ο Ομπάμα θα μείνει μόνο ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν έχει προγραμματίσει κατ'ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, τις επαφές αυτές άλλωστε έχει αναλάβει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία όλη την εβδομάδα θα βρίσκεται στον ΟΗΕ.

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επαναλάβει την προειδοποίησή του κατά ενός πυρηνικού Ιράν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, παρά τις τριβές με τον αμερικανό σύμμαχό του που αρνείται να επιβάλει «κόκκινες γραμμές» στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητεί το Ισραήλ.

«Θα υπενθυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αδύνατον να επιδεικνύεται ανοχή στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου που αποκτά το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Ανησυχία Μπαν για το Μεσανατολικό

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε ότι «η πόρτα μπορεί να κλείνει, για τα καλά» για την επίτευξη μιας λύσης στη διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων με βάση την αρχή των δύο κρατών, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην περιοχή υποσκάπτει την ειρήνη.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. Ωστόσο, η πόρτα μπορεί να κλείνει για τα καλά», είπε ο Μπαν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. «Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες για την ειρήνη. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών, Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ο Μπαν υπογράμμισε ότι απορρίπτει τις απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου. Μολονότι δεν κατονόμασε τις χώρες για τις οποίες μιλούσε, αφού προηγουμένως επέκρινε τον ισραηλινό εποικισμό, πρόσθεσε: «Απορρίπτω επίσης τόσο τις συζητήσεις περί απονομιμοποίησης όσο και τις απειλές περί ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης ενός κράτους εναντίον ενός άλλου. Τέτοιες επιθέσεις θα ήταν ολέθριες».

Οι δηλώσεις του Μπαν παραπέμπουν αφενός στην απειλή, εκ μέρους του Ισραήλ, να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και αφετέρου στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της Τεχεράνης, της νομιμότητας του ισραηλινού κράτους.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Μπαν είπε ότι η διεθνής κοινότητας πρέπει «να σταματήσει τη βία και τις εισροές όπλων και προς τις δύο πλευρές, και να δρομολογήσει μία μετάβαση υπό συριακή ηγεσία το συντομότερο δυνατό».

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αποστρέφει το βλέμμα καθώς η βία ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Βάναυσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να διαπράττονται, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση».