Πολιτική
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 18:12

ΣΥΝ: Όχι στη λογική του «ώριμου φρούτου»

Μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αντιστροφής της κατάστασης και να εμπνεύσει τον λαό να σταθεί μαζί της στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις, υπογραμμίζεται στην απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

H ανάγκη να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ των αγώνων «για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής» και η απόρριψη της λογικής του «ώριμου φρούτου» βρίσκονται στο επίκεντρο της απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που συνεδρίασε το σαββατοκύριακο.

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι μονάχα μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αντιστροφής της κατάστασης, να εμπνεύσει τον λαό να σταθεί μαζί της στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ «σκληρή συντηρητική κυβέρνηση υλοποίησης του μνημονίου».

Στην απόφαση γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη για «σκληρή, κινηματική και ασυμβίβαστη αντιπολίτευση», ενώ υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και στο ΚΚΕ, η στάση της ηγεσίας του οποίου κρίνεται από το ΣΥΝ «καθόλου ωφέλιμη στην ενότητα δράσης».

Παράλληλα, ο ΣΥΝ εκφράζει το ενδιαφέρον του για συμπόρευση με τμήματα της βάσης της ΔΗΜΑΡ, που διαφωνούν με τη στήριξή της στο κυβερνητικό σχήμα. Για την ηγεσία του «Δημοκρατικής Αριστεράς», τονίζει ότι η στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και στην «μνημονιακή πολιτική» την αποκλείει αντικειμενικά από οποιαδήποτε συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της αριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η Πολιτική Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποτραπεί η ψήφισή τους από τη Βουλή.

Τα βήματα για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΝ βλέπει στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, τη δημιουργία ενός «μεγάλου ριζοσπαστικού πολυτασικού κόμματος της Αριστεράς», το οποίο θα υπάρχει και θα δρα παντού.

Ταυτόχρονα, θέτει ως στόχο, εν όψει της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον ερχόμενο Νοέμβριο, 500 διαφορετικές προπαρασκευαστικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Η συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει πολιτικό κείμενο που θα περιέχει το άμεσο πολιτικό σχέδιο, τη διακήρυξη θέσεων και βασικών προγραμματικών κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αναμένεται να διαμορφώσει τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα στην πορεία του προς το 1ο του Συνέδριο και να συγκροτήσει Κεντρικό Όργανο (Κεντρική Επιτροπή ή Συμβούλιο).