Πολιτιστικά
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 10:48

Ταξίδια στο χρόνο και προφητείες από το άμεσο μέλλον

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια παράσταση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ένα προφητικό παραμύθι του άμεσου μέλλοντος, ένα δράμα που κρύβει εκπλήξεις με φόντο τα ελβετικά βουνά και μια σπονδυλωτή ελληνοτουρκική παραγωγή συνθέτουν τα κινηματογραφικά πλάνα που θα μας συντροφεύσουν τα βράδια της νέας φθινοπωρινής κινηματογραφικής εβδομάδας.

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια παράσταση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ένα προφητικό παραμύθι του άμεσου μέλλοντος, ένα δράμα που κρύβει εκπλήξεις με φόντο τα ελβετικά βουνά και μια σπονδυλωτή ελληνοτουρκική παραγωγή συνθέτουν τα κινηματογραφικά πλάνα που θα μας συντροφεύσουν τα βράδια της νέας φθινοπωρινής κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Looper»

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ριάν Τζόνσον - με τους Μπρους Ουίλις, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Έμιλι Μπλαντ, Πολ Ντέινο, Τζεφ Ντάνιελς και Γκάρετ Ντίλαχαντ- μας διακτινίζει σε μία εγκληματική κοινωνία του μέλλοντος, όπου ένας επιτυχημένος και ακριβοπληρωμένος looper, όπως λέγονται οι επαγγελματίες δολοφόνοι που δουλεύουν για τη μαφία, κυνηγά πράκτορες από το μέλλον, οι οποίοι ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσω μιας χρονομηχανής. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι ο επόμενος στόχος είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

«Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»

Το ιταλικό δράμα των αδερφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, οι οποίοι διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο την ελευθερία, με φόντο το περιβάλλον των φυλακών. Με πρωταγωνιστές τους Κόσιμο Ρέγκα, Σαλβατόρε Στριάνο, Τζιοβάνι Αρκούρι και Αντόνιο Φράσκα, η ταινία - που αποτελεί ένα πείραμα αναμόρφωσης, μία μεταφορά γεμάτη συμβολισμούς και καυστικό λόγο για το σωφρονιστικό σύστημα- απέσπασε τη Χρυσή Aρκτο Καλύτερης Ταινίας στο 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η κάμερα των δημιουργών καταγράφει την κουβέντα, τη διανομή των ρόλων, την οντισιόν, τις προετοιμασίες και το ανέβασμα της παράστασης «Ιούλιος Καίσαρας», με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατούμενους των φυλακών υψίστης ασφαλείας Rebibbia, στα προάστια της Ρώμης, που, όταν τα φώτα της πρεμιέρας σβήνουν, κατά κάποιο παράξενο τρόπο, το έργο τους αποκαλύπτει τα βάθη της δικής τους προσωπικής ιστορίας.

«Cosmopolis»

Το δράμα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Ντελίλο, αντανακλά την σημερινή οικονομική κρίση μέσα από ένα προφητικό παραμύθι του άμεσου μέλλοντος. Με ένα ξεχωριστό καστ -που αποτελείται από τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Σαμάνθα Μόρτον, Τζέι Μπαρουσέλ, Πολ Τζιαμάτι, Κέβιν Ντιράντ, Ζιλιέτ Μπινός, Σάρα Γκάντον και Ματιέ Αμαλρίκ-, ο σκηνοθέτης τονίζει για μία ακόμα φορά πως το υλικό και το ψυχολογικό σώμα του ατόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ότι τα άγχη και οι φοβίες της κοινωνίας απελευθερώνουν τα καταπιεσμένα ένστικτα και την παράνοια. Ένα «χρυσό αγόρι» των επιχειρήσεων, που πιστεύει πως έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του, χάνει τα πάντα, όταν αρχίζουν κάποιες ακραίες εξεγέρσεις, με σκοπό να διαλυθεί το παγκόσμιο σύστημα και όσοι το τροφοδοτούν.

«Η αδελφή μου»

Η ταινία της Ούρσουλα Μέγιερ - με τους Λέα Σεντού, Κέισι Μοτέ Κλάιν, Γκίλιαν Aντερσον, Μάρτον Κόμπστον και Ζαν - Φρανσουά Στεβενίν- ήταν η επίσημη επιλογή της Ελβετίας για τα Όσκαρ, ενώ απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η δραματική ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο, όπου ένα 12χρονο αγόρι, που ζει στη βιομηχανική περιοχή με την άνεργη αδερφή του, κλέβει πράγματα από τους πλούσιους τουρίστες, για να τα πουλήσει στην πόλη του. Όμως, η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια και τα δύο αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με μία αλήθεια, που προσπαθούσαν να αποφύγουν.

«Η αξέχαστη Πόλη»

Επτά σκηνοθέτες από Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Ελλάδα, Παλαιστίνη και Αρμενία εμπνέονται από την κουλτούρα της Κωνσταντινούπολης για τη σπονδυλωτή αυτή ελληνοτουρκική παραγωγή. Οι Χάνι Αμπού Ασάντ, Στεφάν Αρσενιέβιτς, Άιντα Μπέγκιτς, Τζοζεφίνα Μαρκαριάν, Ερίκ Ναζαριάν, Στέργιου Νιζίρη και Ομάρ Σαργκαουί, με συνδετικό κρίκο το υπέροχο τοπίο του Βοσπόρου, ενώνουν 7 ιστορίες και 7 γλώσσες στην Αξέχαστη Πόλη των 7 χιλιάδων χρόνων, αποτυπώνοντας την πολυδιάστατη και οικουμενική πολιτισμικότητα της. Οι σκηνοθέτες, απευθυνόμενοι στο συλλογικό ασυνείδητο, τη μνήμη και την ταυτότητα, καταγράφουν τις προσωπικές ιστορίες ενός επιφυλακτικού εμπόρου από τη Θεσσαλονίκη, ενός δυστυχισμένου παντρεμένου ζευγαριού, ενός ερωτευμένου ζευγαριού με πολλές διαφορές, μιας Βόσνιας νεαρής ηθοποιού, μιας ξεριζωμένης ηλικιωμένης γυναίκας από την Παλαιστίνη, ενός μουσικού με υπαρξιακές αναζητήσεις και του διάσημου Έλληνα συγγραφέα, Πέτρου Μάρκαρη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης