Κοινωνία
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 14:47

Προκαταρκτική για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της δικογραφίας στην οποία ενεπλάκησαν τα ονόματα των πολιτικών Β. Μειμαράκη, Μ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Στη Βουλή η υπόθεση Καρούζου με ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ. Νέα δήλωση από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της δικογραφίας στην οποία ενεπλάκησαν τα ονόματα των πολιτικών Β. Μειμαράκη, Μ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από αναφορά που υπέβαλε ο εμπλεκόμενος στην επιχειρηματική αντιδικία, επιχειρηματίας Ιωσήφ Λιβανός, ο οποίος κατήγγειλε την εμπλοκή των τριών πολιτικών σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Στην αναφορά, ο κ. Λιβανός στρέφεται κατά παντός αρμοδίου του ΣΔΟΕ για τη διαρροή της υπόθεσης και εγγράφων της δικογραφίας. Την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Χ. Λακαφώσης.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του επιχειρηματία Ιωσήφ Λιβανού, η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου από τη γραμματεία του προέδρου της Βουλής στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και αναφέρεται στην υπόθεση των καταγγελιών του περί «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Η επιστολή - καταγγελία του κ. Λιβανού έχει ημερομηνία 11/09/2012 και έχει ως κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ παράλληλα κοινοποιείται εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ

Ο επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει η ζωή του ενώ κάνει λόγο για εκβιασμούς και πιέσεις που δέχεται ο ίδιος για να διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα αφήνει υπαινιγμούς για μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, ο οποίος συνδέεται με «στοχευόμενες κουμπαριές».

Αλλά και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής του Ι. Λιβανού, σημειώνοντας: «Το γραφείο του πρωθυπουργού πράγματι παρέλαβε μια επιστολή από τις χιλιάδες που λαμβάνει κάθε μέρα. Επειδή υπήρξε απειλή κατά της ζωής του καταγγέλλοντος η επιστολή παραπέμφθηκε αμέσως στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια».

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή σχολίασε ακόμα ότι στην επιστολή δεν υπάρχει καμία ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα για τις απειλές που δέχεται ο καταγγέλλων.

Στη Βουλή η υπόθεση με ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Καρούζου, και συγκεκριμένα το γεγονός ότι παρέμεινε ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του επιχειρηματία.

Σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου αναφέρουν ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ο Ιωάννης Καρούζος εμπλέκεται σε υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και ότι με την υπ. αρίθμ. 937/2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς (Κακουργημάτων) καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, άνευ ανασταλτικού αποτελέσματος, καθώς και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του επί τριετία.

Η απόφαση αυτή, όμως, όπως επισημαίνουν, δεν κατέστη δυνατόν να εκτελεσθεί και ενώ ο καταδικασθείς φυγοδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, διέμενε σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου των Αθηνών.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, να ενημερώσει τη Βουλή για «την αδράνεια των διωκτικών αρχών των οποίων προΐσταται» και ρωτούν «τι συνέτρεξε και παρέμεινε ανεκτέλεστη η ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και μάλιστα άνευ ανασταλτικού αποτελέσματος για τον Ιωάννη Καρούζο».

Επίσης, ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, αν κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες καθώς επίσης, πως και γιατί δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου.

Β.Μεϊμαράκης: Θέλω να ξέρω ποιος είναι ο κριτής μου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε εντολή να δοθούν εντός της ημέρας από τη Βουλή όλα τα «πόθεν έσχες» του από το 1989 έως σήμερα, καλώντας ταυτόχρονα τον εκδότη - δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, να πράξει αναλόγως.

Μάλιστα, όπως είπε, θα συνεννοηθεί με τους νομικούς συμβούλους της Βουλής, ώστε να εξουσιοδοτηθεί η όποια αρμόδια, υπεύθυνη δημόσια αρχή της χώρας, για να ερευνήσει και να ανοίξει οποιονδήποτε λογαριασμό διατηρεί ο ίδιος σε οποιαδήποτε χώρα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον εκδότη της Real News «να δείξει την ίδια προσωπική ευθιξία και να πράξει το ίδιο» και με τα «πόθεν έσχες» του και με τους λογαριασμούς του. «Πιστεύω ότι και ο Νίκος θα κάνει το ίδιο. Θέλω να ξέρω ποιος είναι ο κριτής μου. Για να ξέρει και η κοινή γνώμη. Υπάρχει ο νόμος Κακλαμάνη, που αφορά και τους εκδότες. Αν έχει προσωπική ευθιξία, ας το κάνει», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να λάμψει όλη η αλήθεια. «Θα δημοσιοποιήσω το πόρισμα μόλις έρθει και ο,τιδήποτε με αφορά», δεσμεύθηκε, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να παραιτηθεί ακόμα και τώρα, αρκέστηκε να πει πως «δεν μπορώ να λειτουργώ μόνο ως πρόεδρος της Βουλής, είμαι και κομματικό στέλεχος και πατέρας και σύζυγος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ