Πολιτική
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 16:45

Αλ. Τσίπρας: Να ακυρωθεί η πολιτική λιτότητας

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις πρότεινε ως λύση για έξοδο από την κρίση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία, πρότεινε ως λύση για έξοδο από την κρίση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας παράλληλα να ακυρωθεί η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και να αντικατασταθεί με σχέδιο ανάπτυξης. «Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η «ανάσα» αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει οι ευρωπαίοι ιθύνοντες να πουν την αλήθεια, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τη φορολογία ένα υψηλό τίμημα. Όχι, όμως, για να σωθεί ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, αλλά για να σωθούν οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα επισήμανε πως υπάρχει για 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεση, η οποία στο τέλος του έτους θα οδηγήσει σε απώλεια του ΑΕΠ κατά 20 μονάδες, συνολικά, από την έναρξη της κρίσης ως σήμερα. «Αυτό είναι πρωτοφανές στη διεθνή ιστορία για μια χώρα, που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση» επισήμανε.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για ένα «τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους», τόνισε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τι να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει και τέταρτο κούρεμα, διότι, όπως ανέφερε, «το τρίτο κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν δώσαμε ισχυρή δόση του φαρμάκου της λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το φάρμακο που έχει θανατηφόρα σύνθεση και σκοτώνει την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Αλ . Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκβιασμοί για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το κοινό νόμισμα.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί, επισήμανε πως τα 30,9 δισ. πηγαίνουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο τα 600 εκατ θα πάνε στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτέλεσε κοιτίδα της δημοκρατίας και μια χώρα που ο λαός της συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκή μάχη ενάντια στο φασισμό. «Πρέπει να σταματήσουμε τον κίνδυνο», σημείωσε, αναφέροντας ότι «η νεοφασιστική ακροδεξιά» βρίσκεται στην ελληνική Βουλή και έχει ραγδαία άνοδο επιρροής στην ελληνική κοινωνία. «Όσοι νομίζουν ότι αυτό το φαινόμενο της επέλασης της ακροδεξιάς μπορεί να περιοριστεί στον ευρωπαϊκό νότο είναι γελασμένοι. Τα προβλήματα είναι κοινά και κοινές πρέπει να είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του πως η ευρωζώνη είναι σαν αλυσίδα με 17 κρίκους και πως αν σπάσει ο ένας, θα διαλυθεί και η αλυσίδα». Πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο να φύγει η Γερμανία από το ευρώ, η οποία ενδεχομένως διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, παρά η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Ισπανία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά έχει κάποια όρια».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ακόμη ότι στις εκλογές του Ιουνίου «ασκήθηκε τρομοκρατία» εντός και εκτός Ελλάδος. «Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό κάνουν λάθος. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να μακροημερεύσει», δήλωσε και κάλεσε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που απειλείται.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, υπογράμμισε ότι το αναποτελεσματικό κράτος και η φοροδιαφυγή είναι διαχρονικά προβλήματα στην Ελλάδα. «Χρειάζονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια δεν μπορούν να γίνουν επιτυχία σε μια οικονομία που βουλιάζει και βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στην ύφεση και σε μια κοινωνία που βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα διάλυσης», είπε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά που πληρώνουν δεν καταλήγουν στην ελληνική οικονομία, αλλά «για να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες».

naftmporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ