Περιβάλλον
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 10:19

«Επικίνδυνες» οι γεωτρήσεις στην Αρκτική, ομολογεί η Total

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total γύρω από τους κινδύνους των γεωτρήσεων στην Αρκτική.

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total γύρω από τους κινδύνους των γεωτρήσεων στην Αρκτική. Μιλώντας στους Financial Times, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί προειδοποίησε την Gazprom, τη Shell και τους υπόλοιπους ενεργειακούς κολοσσούς που «ορέγονται» τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής, να μην πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις καθώς μια πετρελαιοκηλίδα θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη εταιρία του κλάδου διαφοροποιείται στο θέμα.

«Το [να διαρρεύσει] πετρέλαιο στη Γροιλανδία θα ήταν καταστροφικό, δήλωσε ο κ. ντε Μαρζερί στη συνέντευξή του. «Μια διαρροή θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της εταιρίας.» Το στέλεχος της Total υπογράμμισε ότι δεν αντιτίθεται κατ' αρχήν στην εξερεύνηση της Αρκτικής. Aλλωστε η Total δραστηριοποιείται στην περιοχή με αρκετές επιχειρήσεις φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε ωστόσο, οι διαρροές φυσικού αερίου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν σε σχέση με μια πετρελαιοκηλίδα.

Η Greenpeace, η οποία πρωτοστατεί στις προσπάθειες να βάλει «φρένο» στα σχέδια της Shell για γεωτρήσεις, άδραξε την ευκαιρία. «Το γεγονός ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total παραδέχθηκε ότι οι γεωτρήσεις στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, δείχνει ότι εταιρίες όπως η Shell παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο με χρήματα των επενδυτών τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Νταν Χόουελς, αναπληρωτής διευθυντής της εκστρατείας.

«Η Shell έχει ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια, όμως την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για το 2012, μετά από πολλά ατυχή περιστατικά. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε ασφαλή, ανανεώσιμη ενέργεια».

Προ ημερών, η Gazprom αναγκάστηκε να αναβάλει επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα Πριραζλόμνογια, στη Θάλασσα Πετσόρα, μετά από κατάληψη πλωτής εξέδρας της από ακτιβιστές της Greenpeace. Προβλήματα συνάντησε και η Shell, στη Θάλασσα Τσούκτσι, όταν προστατευτικός θόλος που θα απέτρεπε τυχόν διαρροή, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια δοκιμών.