Κοινωνία
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 18:07

Αντιδράσεις για την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας προκάλεσε η εφαρμογή από σήμερα της συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων που διαθέτουν γενόσημα με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας προκάλεσε η εφαρμογή από σήμερα της συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων που διαθέτουν γενόσημα με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, καταρτίστηκε από τον ΕΟΦ κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν σε δραστικές ουσίες, και στον οποίο προστέθηκαν οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ουσία ανά μορφή και περιεκτικότητα. Πρόκειται δηλαδή για την τιμή του φθηνότερου σκευάσματος κάθε κατηγορίας (γενόσημο ή φάρμακο που έχει λήξει η πατέντα του).

Ο ιατρός έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφήσει τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. Σε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αφού υπενθυμίζει πως έχει προσφύγει στο Σ.Τ.Ε καταθέτοντας Αίτηση Αναστολής και Ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης για υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, επισημαίνει:

Δυνάμει της σχετικής διάταξης οι ασθενείς διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον ασθενή ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει την φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφεί ο γιατρός του και στον ασθενή ο οποίος δεν διαθέτει τα χρήματα και υποχρεώνεται να αγοράσει το φθηνότερο φάρμακο. Είμαστε ενάντια στην τακτική που προτάσσεται στο να βάζει βαθιά στην τσέπη το χέρι του ο ασθενής προκειμένου να πληρώσει το κατάλληλο φάρμακο, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους και να επιβαρύνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Οι γιατροί πρέπει να προστατέψουν το κύρος και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Παραμένουμε στην θέση ότι όνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να κρίνει και να επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο για την θεραπεία του ασθενή του, όπως εξάλλου διεθνώς έχει επικρατήσει. Κάθε ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της συνταγογράφησης, σκοπό έχει τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, η επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από το φαρμακοποιό, η αντικατάσταση συνταγογραφούμενου σκευάσματος, αλλά και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από το φαρμακοποιό, συνιστούν παράνομη άσκηση της ιατρικής που είναι ποινικό αδίκημα (Α.Ν. 1565/39, Αρ. 111).

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε στα μέλη μας σε κάθε συνταγή, στο κάτω μέρος να τίθεται ερυθρή σφραγίδα με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Οποιαδήποτε τροποποίηση ιατρικής συνταγής, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και τυχόν παρενέργειες βαρύνουν ποινικά τον αντικαθιστώντα».

Τέλος οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο θνησιγενής Ε.Ο.Π.Υ.Υ δεν θα καταφέρει να επιβιώσει με τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες στους ασθενείς και αντιδεοντολογικές πρακτικές απέναντι στην ιατρική γνώση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας πως με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται σημαντικά, με αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα που ήδη λαμβάνουν. Τονίζει ακόμη πως το νέο σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΣΑ, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν - και μάλιστα τεράστια ποσά - ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική.

Ο ΦΣΑ τονίζει ακόμη πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νέα αυτή οικονομική επιβάρυνση, η οποία σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυσβάστακτη.

Σημειώνει ακόμη πως «η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση της φαρμακευτικής περίθαλψης όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως προϊόν προς αφαίμαξη» τους βρίσκει εντελώς αντίθετους. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει πει και κανένα όχι στην Τρόικα και όχι να επιβάλλει νύχτα νέα χαράτσια με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και να μας αναγκάζει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δίκαιη και έντονη αγανάκτησή τους».