Την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό Solar Decathlon Europe για την κατασκευή πρωτότυπων, ενεργειακά αποδοτικών σπιτιών, κατέκτησαν φοιτητές από τη γαλλική περιφέρεια της Ρον - Αλπ.
Την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό Solar Decathlon Europe για την κατασκευή πρωτότυπων, ενεργειακά αποδοτικών σπιτιών, κατέκτησαν φοιτητές από τη γαλλική περιφέρεια της Ρον - Αλπ. Η ομάδα τους θεωρούνταν εξαρχής φαβορί, καθώς το σπίτι Canopea εντυπωσίασε χάρη στο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητά του, αλλά και το - ισχύος 10,7KW- φωτοβολταϊκό του σύστημα που καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες των ενοίκων του, φορτίζοντας ακόμη κι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.
Το Canopea διακρίθηκε αρχικά στις κατηγορίες «Αρχιτεκτονική» και «Λειτουργίες». Παρότι τα σπίτια που παρουσιάζονται στο διαγωνισμό είναι συνήθως μονοκατοικίες με εμβαδόν που δεν ξεπερνά τα 75 τ.μ., το συγκεκριμένο οίκημα βασίζεται σε ένα concept που οι δημιουργοί του ονομάζουν «νανοπύργο». Σκεφτείτε κάτι σαν τουβλάκια τύπου Lego, που μπορούν να επεκταθούν προς τα πάνω ή να εξαπλωθούν σχηματίζοντας ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών με πανομοιότυπα σπίτια.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το κτίσμα που παρουσίασαν φοιτητές από τη Γερμανία, αποσπώντας διάκριση στην κατηγορία Μηχανικής του διαγωνισμού. Το σπίτι χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων μόνωση από κάνναβη για να περιορίσει δραστικά τις θερμικές απώλειες. Αποτελείται από δοκούς και κολόνες, ενώ μπορεί να συναρμολογηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του.
Για την ανέγερση του οικήματος οι φοιτητές της ομάδας ECOLAR χρησιμοποίησαν ξύλο από βιώσιμες πηγές και ενσωμάτωσαν μόνωση από κάνναβη στο δάπεδο, τους τοίχους και την οροφή. Τοποθέτησαν κατακόρυφα ηλιακά πάνελ που μπορούν να παράγουν έως και 14.371 κιλοβατώρες το χρόνο στη Γερμανία. Εκτός του ότι καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού, το φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελεί κομμάτι της αισθητικής και της διακόσμησης του κτίσματος.
Το «Ηλιακό Δέκαθλο», που αποτελεί την ευρωπαϊκή εκδοχή του ομώνυμου διαγωνισμού υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή ομάδων από πανεπιστήμια με στόχο την προαγωγή της έρευνας στην ανάπτυξη αποδοτικών σπιτιών. Έμφαση δίνεται στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στην άντληση από τον ήλιο του συνόλου της ενέργειας που χρειάζονται το σπίτι και οι ένοικοί του.
Στη φετινή διοργάνωση Solar Decathlon Europe, στη Μαδρίτη, έλαβαν μέρος σχεδόν 20 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, αλλά και την Κίνα και τη Βραζιλία, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα σπίτια, τα οποία λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους, παράγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι τα σπίτια του διαγωνισμού θα έβλεπαν από κοντά περίπου 600.000 επισκέπτες.