Πολιτική
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 11:59

Αντιδράσεων συνέχεια για τη λίστα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ». Σε δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει πως όσα στοιχεία του δόθηκαν από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη το 2011, είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Επίθεση στον Γ. Παπακωνσταντίνου από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Ουδέποτε έλαβα λίστα», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ». Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως όσα στοιχεία του δόθηκαν από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη το 2011, είναι στα χέρια της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η δημόσια συζήτηση για την υπόθεση τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

Επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσαν στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. «Ουδέποτε έλαβα λίστα», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ΕΥΠ. Στον εισαγγελέα Μουζακίτη ο πρώτος μάρτυρας για την υπόθεση της περιβόητης λίστας.

Στην παρέμβασή του στο θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζει αρχικά πως η δημόσια συζήτηση για την υπόθεση τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθεια για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

«Δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί»

Ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζει ότι τον Αύγουστο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, τον ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει «ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί». «Διαφορετικά», σημειώνει, «κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει», εκτίμηση με την οποία συμφώνησε ο κ. Βενιζέλος: «Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Αλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό».

«Στα χέρια της κυβέρνησης»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει με νόημα ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

«Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη», καταλήγει, «ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο» και εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει «πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό».

Σε παρέμβασή του στο χθεσινοβραδινό δελτίο του Μega, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι τη λίστα τη ζήτησε ο ίδιος από την κ. Λαγκάρντ και σε πρώτη φάση έστειλε για έλεγχο στο ΣΔΟΕ τα ονόματα όσων εμφανίζονταν να έχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Στη συνέχεια, όπως είπε, ολόκληρη η ηλεκτρονική λίστα παρεδόθη στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για περαιτέρω έρευνα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά τα αποτελέσματά της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στους Financial Times διεμήνυσε πως σε περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί το CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, θα ζητήσει αντίγραφο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240268 .

Την απορία του για το γεγονός ότι ενώ επρόκειτο για ένα τόσο υπεύθυνο και σοβαρό θέμα, «δεν κράτησαν ένα αντίγραφο», εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θέτοντας παράλληλα ζήτημα αξιοπιστίας της επίμαχης λίστας έθεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Τίθεται ένα ερώτημα για το αν αυτή η λίστα είναι αξιόπιστη. Γιατί τα προϊόντα υποκλοπής είναι πάντα συζητήσιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM.

«Τι έγινε η λίστα, εφόσον υποτίθεται ότι κάποτε μας εδόθη», διερωτήθηκε και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση πρέπει να τη δώσει σήμερα». «Να πει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι: 'Έχεις αυτό το πράγμα, δώσε το στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μια αναφορά, η οποία θα ρωτάει: Έχουμε αυτό το πράγμα; Είναι προϊόν υποκλοπής; Έχει αυτή κι αυτή την ιστορία. Δικαιούμαι να το δημοσιεύσω;'», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Παπακωνσταντίνου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη

Για «κουκούλωμα» της υπόθεσης κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης, αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες», παρατήρησε ο κ. Ζώης και κατέληξε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον πρώην υπουργό: «Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό».

«Ουδέποτε έλαβα λίστα», λέει ο διοικητής της ΕΥΠ

«Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα της επίμαχης λίστας.

Αρχισαν οι καταθέσεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας

Εν τω μεταξύ, στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, καταθέτει σήμερα ο πρώτος μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα διετάχθη πριν από λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, και αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση της λίστας. Στόχος της εισαγγελικής παρέμβασης είναι να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν υπάρχει, να εξακριβωθεί που βρίσκεται.

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητεί, εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί για την υπόθεση, είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πράγματι υπήρξε και που βρίσκεται η λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, περιήλθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.