Περιβάλλον
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 23:26

«Μεταλλαγμένη» αγελάδα παράγει υποαλλεργικό γάλα

Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν τη δημιουργία της πρώτης γενετικά τροποποιημένης αγελάδας, η οποία παράγει υποαλλεργικό γάλα.

Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν τη δημιουργία της πρώτης γενετικά τροποποιημένης αγελάδας, η οποία παράγει υποαλλεργικό γάλα.

Οι ερευνητές του κέντρου AgResearch και του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γουαϊκάτο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), τροποποίησαν το DNA της αγελάδας έτσι ώστε να παράγει γάλα χωρίς μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τη β - λακτοσφαιρίνη.

Η ουσία αυτή πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και σ' αυτήν οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό από τις βρεφικές αλλεργίες στο γάλα. Περίπου το 2% έως 3% των νεογέννητων βρεφών εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα στο πρώτο έτος της ζωής τους. Η β-λακτοσφαιρίνη υπάρχει στο αγελαδινό, αλλά όχι στο ανθρώπινο γάλα.

Η αγελάδα με την ονομασία «Ντέζι» και με την κατάλληλη τροποποίηση στο γενετικό κώδικά της δεν έχει ακόμα γεννήσει και δεν έχει παράγει γάλα με φυσιολογικό τρόπο, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ορμόνες για να επιταχύνουν την παραγωγή του γάλακτός της. Όλα τα δείγματα γάλακτος που ελήφθησαν από το ζώο, δεν περιείχαν την αλλεργιογόνο β-λακτοσφαιρίνη. Οι Νεοζηλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική τους, η λεγόμενη «παρεμβολή RNA», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για τη γενετική τροποποίηση ζώων.

Ο καθηγητής Κιθ Κάμπελ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που κλωνοποίησε το πρόβατο «Ντόλι», δήλωσε ότι το μεγάλο ερωτηματικό που πρέπει πλέον να απαντηθεί, είναι πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η γενετική τροποποίηση. Όπως είπε, οι επιστήμονες θα πρέπει να αποδείξουν ότι η έλλειψη της αλλεργιογόνου ουσίας από το γάλα του ζώου διαρκεί όσο ζει η αγελάδα και, επιπλέον, ότι μεταφέρεται και στους απογόνους της.

«Η τεχνική δεν φαίνεται να ενέχει κανένα κίνδυνο. Αν ήταν τοξική, το ζώο θα είχε πεθάνει», δήλωσε ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μπρους Γουάιτλο.

ργανώσεις κατά των μεταλλαγμένων ωστόσο εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές, με δεδομένο μάλιστα ότι η τροποποιημένη νεοζηλανδική αγελάδα γεννήθηκε χωρίς ουρά, έστω κι αν οι Νεοζηλανδοί ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι αυτό είναι άσχετο με την παρεμβολή στο DNA της. Εκπρόσωπος της οργάνωσης GM Freeze τόνισε ότι «πριν η όλη έρευνα προχωρήσει κι άλλο, πρέπει οι ερευνητές να σιγουρευτούν ποια ήταν η αιτία για το γενετικό ελάττωμα του μοσχαριού, καθώς μπορεί να υπάρχει σχέση με τη γενετική τροποποίηση».