Πολιτική
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 14:33

Βουλή: Αιχμηρές παρεμβάσεις για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η «λίστα Λαγκάρντ» με τους 1.991 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, η διαδρομή της οποίας προκάλεσε πλήθος παρεμβάσεων κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η «λίστα Λαγκάρντ» με τους 1.991 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, η διαδρομή της οποίας προκάλεσε πλήθος παρεμβάσεων κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.

Με μια αιχμηρή παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.990 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες και, όταν αποκαλύφθηκε ότι την έχει, την πήγε στον Πρωθυπουργό «σαν το παιδάκι που έκλεψε τη μαρμελάδα». Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ, ενώ είχε στα χέρια του το υλικό, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου το απέκρυψε: «Πώς ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, ενώ είχε στα χέρια του υλικό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και βρήκαν τους απατεώνες που έβγαζαν παράνομα λεφτά έξω και αδήλωτα και τους έπιασαν, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου, του πολιτικού του προϊστάμενου, το απέκρυψε και δεν ενήργησε; Και ρωτώ την κυβέρνηση: Τον καλύπτετε ή όχι;».

Αναφορές στο θέμα της επίμαχης λίστας υπήρξαν και κατά συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αποζημίωση συμμετοχής των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις άδηλες καταθέσεις, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας, όμως, ότι «αυτό είναι άλλο και άλλο είναι η ανάγκη για επισταμένη έρευνα, ώστε οι ένοχοι να μην απαλλάσσονται, ελλείψει επαρκούς προανακριτικού υλικού ή να θίγονται υπολήψεις». «Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Πρέπει, το ζήτημα αυτό να λήξει. Και να δούμε αν υπάρχουν φοροφυγάδες και, αν υπάρχει και ολιγωρία γύρω από το χειρισμό του ζητήματος», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επικριτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτή την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα. «Γιατί πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί με έναν τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει όλους και ο λαός να μην αισθάνεται ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται- υποτίθεται- σε συζήτηση με την τρόικα, αλλά μου είπαν από το ΚΕΠΥΟ ότι μια διασταύρωση για ένα όνομα χρειάζεται 27 δευτερόλεπτα. Ε, λοιπόν, να γίνει αυτή η διασταύρωση για τα 2.000 πρόσωπα και ό,τι προκύψει να αφαιρεθεί από τα χρήματα που σχεδιάζετε να πάρετε από μισθωτούς και συνταξιούχους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί το αίσθημα του δικαίου».

Στην ανάγκη να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η Βουλή ακόμη και σε άρση ασυλίας όποιου είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η λίστα εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Πρότεινε, μάλιστα, να ζητήσει το cd η Βουλή, μέσω του προέδρου της, είτε από την κ. Λαγκάρντ είτε από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Μας δουλεύει ο κ. Βενιζέλος, που μας λέει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει έρευνα, επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να φέρει διάταξη για την άρση των νομικών εμποδίων;», σημείωσε.

«Οι πλούσιοι, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους και εσείς κάνετε τους έκπληκτους για το στικάκι της Λαγκάρντ. Λες και δεν ξέρετε ποιοι είναι, μολονότι, με την πολιτική σας, σε αυτούς τους ίδιους εξασφαλίσατε τεράστια κέρδη», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Τα λαμόγια βρήκαν τρόπο, αυτά τα δύο χρόνια, να κρύψουν τα λεφτά τους, γιατί κάποιοι άλλοι έκρυψαν τα ονόματα εχόντων που είχαν κρύψει τα λεφτά τους έξω», επισήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ενώ η «διαδρομή» της έχει πυροδοτήσει από χθες πλήθος αντιδράσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήρισαν «κραυγαλέα υποκριτικές» τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ υπογράμμιζαν πως κατερρίφθη και ο ισχυρισμός ότι η λίστα είχε χαθεί. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος είχε στο γραφείο του το υλικό με τα στοιχεία της λίστας, έχοντας την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ότι «έθαψαν τις λίστες με τους κλέφτες και τους διεφθαρμένους για να συγκαλύψουν τη βρωμιά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» και τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κληθούν ενώπιον του ανακριτή. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241055 .

Φ. Κουβέλης: Αρνητικό το ότι δεν αξιολογήθηκε η λίστα

Την ανάγκη γνωστοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης σε σχετικές του δηλώσεις.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αρνητικό» το γεγονός ότι «δεν αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη λίστα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως θα έπρεπε». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «κάθε λίστα που αφορά σε παράνομες πράξεις δεν είναι δυνατόν να παραμένει χωρίς τη αναγκαία αξιολόγηση».