Κόσμος
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 22:29

Τουρκικά αντίποινα στη Συρία

Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα στόχους στη Συρία σε αντίποινα για την επίθεση με οβίδα που προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων στην περιοχή Ακτσάκαλε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλευρό της Τουρκίας οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα στόχους στη Συρία σε αντίποινα για την επίθεση με οβίδα που προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων στην περιοχή Ακτσάκαλε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση στη«φρικτή» αυτή επίθεση δόθηκε άμεσα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Επλήγησαν με οβίδες θέσεις στη Συρία που εντοπίστηκαν από τα ραντάρ, υπογράμμισε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ χωρίς απάντηση τέτοιου είδους προκλήσεις από το συριακό καθεστώς.

Στο πλευρό της Τουρκίας τάχθηκαν οι ΗΠΑ καταδικάζοντας τη φονική επίθεση της Συρίας. Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Ασαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολύ-αναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη φονική επίθεση της Συρίας, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διεφθαρμένης συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος και για αυτό πρέπει να φύγει. Λυπούμαστε για την ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία έναν ισχυρό σύμμαχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Αλλά και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της εκτάκτου συνόδου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο και διατύπωσαν «απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ καλούν τη Συρία να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

O γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε ότι οι 18μηνες συγκρούσεις στη Συρία βλάπτουν όλο και περισσότερο άλλες χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά της η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν την Τουρκία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί, μετέφερε τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών ενώ κάλεσε και τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

Νωρίτερα σήμερα, συριακή οβίδα που έπληξε την περιοχή Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων, μιας μητέρας με τα τέσσερα παιδιά της ενώ ο δήμαρχος του χωριού Ακτσάκαλε, Αμπντουλχακίμ Αϊχάν, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα εννέα τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, αυτός ο βομβαρδισμός συνιστά ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια».