Πολιτική
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 14:30

Ευ. Βενιζέλος: Κατά της πολιτικής σταθερότητας η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το ΠΑΣΟΚ, αναφέρε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η επίθεση, όπως είπε, κατά του Κινήματος είναι επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το ΠΑΣΟΚ, αναφέρε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η επίθεση, όπως είπε, κατά του Κινήματος είναι επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, χαρακτήρισε ακόμη ανόητους όσους νομίζουν ότι βοηθούν την κυβέρνηση χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ και πονηρούς εκείνους που νομίζουν ότι έτσι θα κλονίσουν την πολιτική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι θα αποτύχουν. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Ραγκούση που χτες αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε «ότι τη στιγμή που η παράταξη έχει ανάγκη συσπείρωσης, κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν και να διαχωρίσουν τη θέση τους, κάποιοι με τεράστια προσωπική ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης περιόδου 2009- 2010». Μάλιστα χαρακτήρισε προκλητικό το «να ζητούν τα ρέστα και να διεκδικούν την εκπροσώπηση του δήθεν και νέου και άφθαρτου, αυτοί που μετείχαν στον πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το πλαίσιο των προϋποθέσεων που πρέπει να διασφαλιστούν πριν έρθει το νέο πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή.

«Aν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια, εάν δεν διασφαλιστεί ότι ανοίγει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να διασφαλιστεί ρήτρα αντικατάστασης, αλλά και να υπάρξει κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο.

«Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων και όσο τα κονδύλιά του μεταφέρονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα «κινδυνεύουμε να χάσουμε το στόχο».

«Έκτη συνεχή χρόνια ύφεσης, δυσθεώρατη ανεργία, δραστική μείωση των εισοδημάτων αδυναμία των τραπεζών να παρέμβουν ουσιαστικά για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, εκφασισμός της κοινωνίας κρίση πολιτικής και δημοκρατικής εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι τρεις αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πληροφορείται ότι υπάρχει απόσταση με την τρόικα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει, τελικά, άλλο πακέτο.

Αναφέρθηκε τέλος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες όπως εκτίμησε, είναι ένας παράγοντας που αντί να επιταχύνει μπορεί επιβραδύνει τις εξελίξεις.

Νέες αιχμές από την πλευρά Ραγκούση

Εν τω μεταξύ, νέες αιχμές κατά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ άφησε η πλευρά του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση, μια ημέρα μετά την αποχώρησή του από την παράταξη και μετά τις σχετικές αναφορές του κ. Βενιζέλου που εμμέσως πλην σαφώς αφορούσαν το πρόσωπό του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες του κ. Ραγκούση ανέφεραν ότι μετά το «πρώτο Μνημόνιο, που εφαρμόστηκε η πιο σκληρή πολιτική λιτότητας στη χώρα από το 1974, το ΠΑΣΟΚ πήγε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 και πέτυχε μια- σπάνια διεθνώς -εκλογική νίκη» και συμπλήρωναν πως «έως τον Ιούλιο του 2011, όπως κατέγραψαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα και η χώρα όρθια».

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «η χώρα, η κοινωνία και η παράταξη κατέρρευσαν, από το καλοκαίρι του 2011 και μετά», «από τότε δηλαδή που τα ηνία της οικονομίας και ουσιαστικά της παράταξης και της χώρας κρατούσε ο Ευ. Βενιζέλος».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως δεν υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι η στήριξη της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε όμως ότι το κόμμα βάζει προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος έδωσε αυτή την διευκρίνιση κατόπιν σχετικού προβληματισμού που είχε εκφράσει μετά την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαπίστωσε «μια αλλαγή στρατηγικής».

«Αναρωτιέμαι, αλήθεια, στον πρόεδρο οι ξένοι ηγέτες και συνομιλητές του στην Ευρώπη του λένε βάλτε διάφορα θέματα τώρα και μην ψηφίζετε τα μέτρα; Αυτό, κατά την γνώμη μου, συνιστά αλλαγή στρατηγικής και αναρωτιέμαι τι άλλαξε από χθες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή στρατηγικής.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία διήρκησε περίπου 4,5 ώρες και ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές, όπως είναι μεταξύ άλλων οι Θεόδωρος Παραστατίδης, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος, Γιάννης Δριβελέγκας και Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασαν προβληματισμούς επί συγκεκριμένων μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά το διάλογο που ακολούθησε στη δευτερολογία του κ. Βενιζέλου, όσοι εξέφρασαν προβληματισμούς τόνισαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ επαναλάμβαναν ότι «δεν είναι ώρα για προσωπικές κόκκινες γραμμές και θέσεις» και πως μετά την οριστικοποίηση των μέτρων, αυτά θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της ΚΟ και θα ληφθεί συλλογική απόφαση.

Όσον αφορά στο ζήτημα της «λίστας Λαγκάρντ», κατά τις ίδιες πάντα πηγές, πολλοί βουλευτές τοποθετήθηκαν στην κατεύθυνση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εκ της αρμοδιότητάς τους θα έπρεπε τόσους μήνες να είχαν μεριμνήσει. Επί του θέματος ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι θεωρίες συνομωσίας είναι ό,τι χειρότερο αυτή την στιγμή για την πατρίδα και την παράταξη».

Από τη συνεδρίαση, απουσίαζαν «αδικαιολόγητα», όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος είχε προαναγγείλει την απουσία του σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο Χρήστος Αηδόνης, για τον οποίο έχουν την πληροφόρηση ότι παρουσίασε ασθένεια.