Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, εάν η κυβέρνηση κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο, μία ημέρα μετά το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από συριακή οβίδα. Η εξουσιοδότηση «δεν αποτελεί εντολή πολέμου», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Συγγνώμη ζήτησε η Δαμασκός.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, εάν η κυβέρνηση κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο, μία ημέρα μετά το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από συριακή οβίδα.
To αίτημα της κυβέρνησης εγκρίθηκε με 320 ψήφους υπέρ και 129 κατά σε σύνολο 550 εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση δίνει «πράσινο φως» διάρκειας ενός έτους για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία και την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον συριακών στόχων.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να ενεργήσει σε συντονισμό με τα διεθνή θεσμικά όργανα και τόνισε ότι η εξουσιοδότηση της εθνοσυνέλευσης «δεν αποτελεί εντολή πολέμου».
«Αυτή η εντολή δεν αποτελεί εντολή πολέμου, αλλά είναι στα χέρια μας να τη χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε ο Αταλάι μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση.
Εξάλλου είπε ότι η Συρία ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους των τούρκων πολιτών, μέσω του ΟΗΕ.
«Η συριακή πλευρά παραδέχτηκε αυτό που έκανε και ζήτησε συγγνώμη. Αυτοί (οι σύροι αξιωματούχοι) διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας», σημείωσε ο Αταλάι.
Στην πρόταση της, η κυβέρνηση Ερντογάν επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας».
«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας ενός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» ανέφερε στην πρότασή του ο τούρκος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τουρκικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται σε αντίποινα για τη επίθεση.
Τη στήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε το ΝΑΤΟ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Αγκυρας. Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Δαμασκό να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Γαλλία καταδίκασαν το περιστατικό. Η Ρωσία, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, είχε ζητήσει από τη Δαμασκό να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για ένα «τραγικό δυστύχημα» που δεν θα επαναληφθεί.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει μετά από αίτημα της Τουρκίας να αναλάβει «την απαραίτητη δράση» προκειμένου να σταματήσει τη συριακή «επιθετικότητα». Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, οι συνομιλίες περιπλέκονται επειδή η Ρωσία προέβαλε αντιρρήσεις για τη διατύπωση του κειμένου απόφασης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Μόσχα διαφωνεί ως προς τον χαρακτηρισμό της Συρίας ως «απειλής» για την περιοχή και επιμένει ότι θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες και στις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ όσο και στους Σύρους αντάρτες.