Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Συρία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία μπλόκαρε το σχέδιο του ΣΑ του ΟΗΕ για την τουρκοσυριακή κρίση. Εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωσαν εναντίον ενδεχόμενης σύρραξης με τη Συρία.
Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Συρία, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Ρεζά Ραχιμί.
Όπως είπε, το μόνο που θέλει η Τουρκία για την περιοχή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.
«Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η χώρα του είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της.
«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.
Από την πλευρά του και ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με κανένα γειτονικό κράτος.
Η συριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση μεθοριακού επεισοδίου μεταξύ δύο χωρών οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργούν με σωφροσύνη και λογική.
Ταυτόχρονα ο Τζααφάρι κάλεσε την Αγκυρα να συνεργαστεί και να ελέγξει τα σύνορα ώστε να εμποδίσει τη διείσδυση ένοπλων ομάδων, ορισμένες από τις οποίες έχουν διαπράξει επιθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Συρίας, από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην άλλη πλευρά των συνόρων τραυματίστηκαν δύο Σύροι αξιωματικοί.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Δαμασκός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην Αγκυρα για το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από οβίδα που έπεσε σε ένα σπίτι στο χωριό Ακτσάκαλε και έχει ήδη ξεκινήσει σοβαρή έρευνα για την προέλευση των βλημάτων αυτών. Ερωτώμενος για το αν η Δαμασκός σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη, ο Τζααφάρι απάντησε ότι «η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Νωρίτερα σήμερα η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, εάν η κυβέρνηση κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο, μία ημέρα μετά το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών από συριακή οβίδα.
To αίτημα της κυβέρνησης εγκρίθηκε με 320 ψήφους υπέρ και 129 κατά σε σύνολο 550 εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση δίνει «πράσινο φως» διάρκειας ενός έτους για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία και την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εναντίον συριακών στόχων.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να ενεργήσει σε συντονισμό με τα διεθνή θεσμικά όργανα και τόνισε ότι η εξουσιοδότηση της εθνοσυνέλευσης «δεν αποτελεί εντολή πολέμου».
«Αυτή η εντολή δεν αποτελεί εντολή πολέμου, αλλά είναι στα χέρια μας να τη χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε ο Αταλάι μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση.
Εξάλλου είπε ότι η Συρία ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους των τούρκων πολιτών, μέσω του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, «θορυβημένος» από την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Συρίας και Τουρκίας είναι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.
«Καθώς η κατάσταση εντός της Συρίας επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, οι κίνδυνοι της περιφερειακής σύρραξης και της απειλής για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια αυξάνονται επίσης», προειδοποίησε ο Νεσίρκι.
Τόνισε επίσης ότι ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών «ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος προς μια πολιτική λύση».
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η τουρκική στρατιωτική απάντηση είναι ανάλογη και κατάλληλη στα συριακά πυρά σημειώνοντας ότι πολλές φορές η Αγκυρα είχε καταστήσει ήδη σαφές, πως εάν δεχθεί στο έδαφός της μία συριακή επίθεση, τότε θα αντιδράσει.
Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο για την τουρκοσυριακή κρίση και πρότεινε δικό της ψήφισμα σε πιο ήπιους τόνους.
Ωστόσο δυτικοί διπλωμάτες σχολίασαν ότι το ψήφισμα που προτείνει η Μόσχα, αν γίνει δεκτό, θα αποδυναμώσει σε απαράδεκτο βαθμό το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Δαμασκό.
Στο ρωσικό κείμενο διατηρούνται κάποιες από τις αρχικές διατυπώσεις της πρότασης που υπέβαλε στο ΣΑ του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν και καλείται η συριακή κυβέρνηση να ερευνήσει την επίθεση στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε. Έχει, όμως, αφαιρεθεί η πρόταση που θεωρείται κρίσιμης σημασίας από πολλούς διπλωμάτες: «Τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Ένα άλλο πρόβλημα με τη ρωσική πρόταση, πάντα σύμφωνα με τους Δυτικούς διπλωμάτες, είναι ότι επιχειρεί να εξισώσει τη συριακή επίθεση με την τουρκική απάντηση. Δεν επιρρίπτει την ευθύνη στο συριακό στρατό καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Τούρκοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εναντίον του ενδεχομένου μίας σύρραξης με τη Συρία, έπειτα από την σχετική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
«Όχι στον πόλεμο», ήταν γραμμένο σε μία τεράστια επιγραφή που ύψωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Τάξιμ έπειτα από κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς και αναρχικών οργανώσεων.
Το πλήθος καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει τον ρόλο του «εργολάβου των ΗΠΑ» , παρασύροντας την Τουρκία σε έναν «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» κατά της Συρίας.