Περιβάλλον
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 17:00

ΗΠΑ: Kρατούμενοι βοηθούν στη διάσωση σπάνιων ειδών

Κρατούμενοι σε φυλακές της Ουάσιγκτον περνούν πολλές ώρες τη μέρα εκτρέφοντας απειλούμενους βατράχους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια και το οποίο φαίνεται ότι ωφελεί τόσο τους ίδιους όσο και τα αμφίβια.

Κρατούμενοι σε φυλακές της Ουάσιγκτον περνούν πολλές ώρες τη μέρα εκτρέφοντας απειλούμενους βατράχους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια και το οποίο φαίνεται ότι ωφελεί τόσο τους ίδιους όσο και τα αμφίβια.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Βιωσιμότητα στις Φυλακές» τέθηκε σε εφαρμογή το 2004, με πρωτοβουλία της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Ουάσιγκτον. «Αν το σκεφτούμε προσεκτικά, η φυλακή είναι ένα μέρος, όπου θα πρέπει κανείς να μπορεί να συνεισφέρει κάπως, αντί απλώς να κλειδώνει ανθρώπους πίσω από σίδερα», λέει στους New York Times ο Νταν Πατσόλκι, ο οποίος έχει τη διεύθυνση των φυλακών της πολιτείας, ενώ ήταν και ένας εκ των εμπνευστών του προγράμματος.

Σήμερα, οι έγκλειστοι σε τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα εργάζονται με στόχο τη διατήρηση απειλούμενων φυτών, πεταλούδων και βατράχων του είδους Rana pretiosa. Εκπαιδεύονται με τη βοήθεια επαγγελματιών βιολόγων, αλλά και χάρη σε πιο έμπειρους συγκρατούμενούς τους. Οι θέσεις στα προγράμματα αυτά είναι πολύ περιορισμένες και για να παραμείνει κάποιος σε αυτά, πρέπει να επιδείξει κόσμια διαγωγή.

Μεταξύ άλλων οι κρατούμενοι καλούνται να παρακολουθούν ότι το νερό των βατράχων διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία και να φροντίζουν τις ακρίδες, με τις οποίες τρέφονται τα μικρά αμφίβια. Για τις υπηρεσίες που προσφέρουν πληρώνονται 42 σεντς την ώρα, ενώ οι βάρδιές τους είναι δεκάωρες. Το μόνο στάδιο του προγράμματος, από το οποίο για ευνόητους λόγους αποκλείονται, είναι η απελευθέρωση των βατράχων στη Φύση, έξι μήνες μετά από την εκκόλαψή τους.

Το οικονομικό δεν είναι το μόνο όφελος που αποκομίζουν. Η έκθεσή τους στην επιστημονική διαδικασία έχει εμπνεύσει κάποιους κρατούμενους να αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή τους. Ένας κρατούμενος, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα και αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγα χρόνια, ολοκληρώνει τώρα το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία. Ένας άλλος, ο 29χρονος Τέιλορ Ντέιβις, ο οποίος καταδικάστηκε για κλοπές αυτοκινήτων, έχει αναλάβει τη σύνταξη εγχειριδίου για τους διαδόχους του στο πρόγραμμα και όταν αποφυλακιστεί θέλει να σπουδάσει Εμβιομηχανική.