Τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και τον νυν υπουργό, Ι. Στουρνάρα θα καλέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να την ενημερώσουν σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Αίσθηση από την κατάθεση του νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οριστικοποίησε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την κλήτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» ενώ την Παρασκευή θα κληθούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Η απόφαση ελλήφθη σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, καθώς ο εκπρόσωπός του, Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο «για μάταιη και άσκοπη κλήτευση».
Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αναστάσιο Νεράντζη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος κρίνει μεταξύ άλλων πως θα ήταν χρήσιμη για το έργο της η ενημέρωση της απευθείας από τον ίδιο ως πρώην υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για όσα γνωρίζει από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.
«Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των χειρισμών του λέγοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι για να διαβάζει λίστες και να κάνει ανακρίσεις, δεν είναι ούτε διωκτική αρχή, ούτε προανακριτικός υπάλληλος».
«Θα έπρεπε να είχα εμπιστευτεί πολύ λιγότερο του νόμιμους θεσμούς του κράτους [...] ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα πως μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα», σημείωσε μεταξύ άλλων, «δείχνοντας» τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ενώ άφησε αιχμές και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Δυστυχώς ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Τα στοιχεία κρατήθηκαν επί 14 μήνες [...] Αν ερχόταν σε μένα η λίστα την ίδια στιγμή θα την έστελνα στον Διώτη. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι «ακόμα δεν έχει μάθει επισήμως ότι αυτό το στικάκι περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ».
Όπως είπε, ο διευθυντής οργάνωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Κανελλόπουλος, του έδωσε ένα φάκελο με ένα διαβιβαστικό που έγραφε «σας αποστέλλω εμπιστευτικό φάκελο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό για τα καθ΄ υμάς».
«Το παρέλαβα επίσημα. Τον ρώτησα αν ξέρει τι είναι μέσα. Μου είπε "όχι" και αποχώρησε. 'Ανοιξα το φάκελο και υπήρχε ένα φλασάκι τυλιγμένο με μια λευκή κόλα». Ο κ. Στασινόπουλος πρόσθεσε πως δεν άνοιξε το φλασάκι, αλλά το διαβίβασε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Πάντως επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχοι για 32 πολιτικά πρόσωπα τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτών που ελέγχονται είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που είδαν το φως της δημοσιότητας προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς είναι εν ενεργεία βουλευτές.
Ακόμα διέψευσε ότι έχει συνταχθεί οποιαδήποτε επίσημη λίστα από το ΣΔΟΕ με το χαρακτήρα του δημόσιου εγγράφου, σημείωσε ότι υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις της υπηρεσίας και επέμεινε ότι καμία διαρροή δεν έγινε από τα στελέχη της.
Στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής αν οι λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πλαστές, ο κ. Στασινόπουλος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επισημαίνοντας ότι «το θέμα είναι προς διερεύνηση από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη».
Νωρίτερα, ο Σπύρος Κλαδάς, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώπιον της ίδιας επιτροπής δήλωσε πως δεν βλέπει «κάποιο νομικό λόγο για να μην εξεταστεί η "λίστα Λαγκάρντ"».
Όπως ανέφερε, «η κ. Λαγκάρντ παρέδωσε ονόματα. Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα προκαλούσε φορολογικά έσοδα, να έρθουν χρήματα στα ταμεία του κράτους».
Υπενθυμίζεται πως τόσον ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης (επί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου) όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών επί Παπαδήμου Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν υποστηρίξει ότι ως προϊόν υποκλοπής, η λίστα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, νομίμως, στο δικαστήριο.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Θεσμών που προσπαθεί να ρίξει φως στην επίμαχη υπόθεση, για το πώς ο ίδιος θα αντιδρούσε σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Κλαδάς εξέφρασε την έκπληξή του για την τήρηση άτυπων διαδικασιών σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. «Η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη».
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης μίλησε για το ενδεχόμενο η λίστα Λαγκάρντ «να έχει πειραχθεί». Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και την αναφορά του ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε ατύπως την άνοιξη του 2010, έκανε λόγο για «αντιφάσεις που ξεκίνησαν» επισημαίνοντας τα εξής: «Ο κ. Καπελέρης κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι η λίστα τού παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη 2010 με αρχές του 2011. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει στην επιστολή του την άνοιξη του 2010. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από τις αντιφάσεις αυτές», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η εμπλοκή της "λίστας Λαγκάρντ" ενσωματώνεται σε μία εκστρατεία που έχει ως στόχο όχι να εξυπηρετήσουμε την κρίσιμη αυτή ώρα τα συμφέροντα της χώρας μέσα από την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας, αλλά εντάσσεται σε μία επιχείρηση διάλυσης ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μαν. Σφακιανάκης διαβεβαίωσε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που είναι αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ μπορεί να διαπιστώσει εάν διαγράφηκαν ονόματα από το «φλασάκι» που περιέχει η «λίστα Λαγκάρντ».
Καταθέσεις Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπακωνσταντίνου στον οικονομικό εισαγγελέα
Παράλληλα, το βράδυ έγινε γνωστό πως ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έχει λάβει, μεταξύ άλλων, κατάθεση από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα «Λαγκάρντ». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πεπόνης έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να του αποστείλει το συνοδευτικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που προσκομίστηκε με την επίμαχη λίστα των 1.991 καταθετών στην τράπεζα HBSC στην Ελβετία.
Λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο με δική του πρωτοβουλία με τον οικονομικό εισαγγελέα και ζήτησε να συναντηθούν προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανές ευθύνες υπηρεσιακών προσώπων για το θέμα της λεγόμενης «λίστας» που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας και δική του κατάθεση στην οποία περιλαμβάνονται όσα έχει πει δημόσια για το θέμα.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η πρωτοβουλία αυτή του κ. Βενιζέλου, όπως και η επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζήτησε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή, συνιστούν εφαρμογή της απόφασής του να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο ζήτημα αυτό για να σταματήσει η ισοπέδωση, η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία».
Παράλληλα, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε επισκέφθηκε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σχετικά με τη «λίστα» που διέρρευσε στο Διαδίκτυο με 36 ονόματα πολιτικών που φέρεται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε διάβημα στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό για την διαρροή, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι έχει δώσει εντολές να συντομευτούν όλες οι εισαγγελικές ενέργειες για να μην υπάρχουν «σκιές» στον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης παρέδωσαν σήμερα στον προϊστάμενο τους Ν. Παντελή, αναφορά με όλες τις ενέργειες που έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ όσο και για τη λίστα που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ