Κοινωνία
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 15:42

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με την απαγόρευση της ΓΑΔΑ

Τη διαφωνία τους με την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ εξέφρασαν ανοικτά ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τη διαφωνία τους με την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων από τη ΓΑΔΑ λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ, εξέφρασαν ανοικτά ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων αύριο, λόγω της επίσκεψης της κ. Μέρκελ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Πρώτον», εξηγεί, «γιατί φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας» και «δεύτερον γιατί εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η απόφαση της ΓΑΔΑ «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων», επισημαίνει από τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά και ζητεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

«Απαγόρευση από τη ΓΑΔΑ "υπαίθριων συναθροίσεων" αύριο στην Αθήνα, πλην Συντάγματος-Ομόνοιας. Πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχισμού. Γύψος τρικολόρ;», ήταν το καυστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη στο twitter.

Μήνυμα αντίστασης και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη θα στείλει η αυριανή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται, η μαζική και ειρηνική συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα είναι η δυναμική απάντηση του ελληνικού λαού στα κοινά σχέδια της κυβέρνησης με την Γερμανίδα καγκελάριο, θα είναι ένα ηχηρό «όχι» στα νέα μνημονιακά μέτρα με τα οποία η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα «πρωτοφανή» μέτρα ασφαλείας στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο» κλίμα τρομοκράτησης» ενόψει των συγκεντρώσεων και αποτροπής του κόσμου από να συμμετέχει σε αυτές. «Ο λαός δεν τρομοκρατείται, με μαζικό και ειρηνικό τρόπο θα διαδηλώσει ενάντια στη βαρβαρότητα της Ευρώπης των αγορών και του κεφαλαίου», καταλήγει.

Για το θέμα συνήλθε εκτάκτως και η Κ.Ο. του κόμματος, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «δημιουργία κλίματος φόβου». «Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού», αναφέρει η Κ.Ο. σε ανακοίνωσή της.

Για πρωτοφανή απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Ζώης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι από το σύνολο των εξαγγελθεισών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, η εν λόγω απόφαση αφορά στην ουσία την προγραμματισμένη από την Παρασκευή συγκέντρωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων έξω από τη γερμανική πρεσβεία.

«Καταγγέλλουμε την πρωτοβουλία αυτή ως αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική, καθώς στερεί από Έλληνες πολίτες το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και παραπέμπει δυστυχώς, δεδομένης και της συγκυρίας, σε άλλες εποχές», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Ζώης για να προσθέσει ότι «ανεξαρτήτως των προθέσεων του εμπνευστή αυτής της προκλητικής πρωτοβουλίας, το αποτέλεσμα είναι να παγιώνεται οριστικά η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση παίρνει διαζύγιο από τον ελληνικό λαό».

Μάλιστα σε ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» και αντιδημοκρατική η απόφαση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ για την απαγόρευση των συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας, απόφαση που, όπως αναφέρει, παραπέμπει «σε άλλες εποχές και σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) καλεί την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να ανακαλέσει άμεσα τη γενική απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας κατά την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέργκελ στη Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, παρόμοιες απαγορεύσεις «παραπέμπουν σε άλλες εποχές» και παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταδικάζει την «πρωτοφανή αντιδημοκρατική κυβερνητική απόφαση μαζικής απαγόρευσης περιοχών για συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις». Η απαγόρευση της συνάθροισης και των συλλαλητηρίων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, καταδεικνύει το φόβο που τους έχει κυριεύσει από την αυξανόμενη οργή και αγανάκτηση της κοινωνίας, σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νικ. Κιουτσούκης .

«Η τρομοκράτηση του λαού τελείωσε. Είναι η ώρα να τρομοκρατηθεί το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα που με περισσή αλαζονεία και με πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, έχει αναγορευθεί σε προστάτης των ισχυρών και των λίγων και δυνάστης των πολλών και αδυνάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους Έλληνες «να ξεχυθούν στους δρόμους και στα συλλαλητήρια, ώστε να μην περάσουν τα χιλιόμετρα καταστροφής των πολιτών».

Προηγήθηκε ανακοίνωσή της Συνομοσπονδίας, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αττικάρχη, με την οποία διευκρίνιζε πως παρά την απαγόρευση, τα προγραμματισμένα για απόψε στις 18.00 και αύριο στις 13.00 συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Για «επίδειξη πυγμής» που επιχειρεί η κυβέρνηση «για να προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ , τονίζει όμως ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει και καλεί σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στην Ομόνοια αύριο στις 13.00.