Πολιτική
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 16:01

Η «θαρραλέα κίνηση» της Μέρκελ

Για «θαρραλέα κίνηση» της Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη χώρα μας στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και για θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος.

Για «θαρραλέα κίνηση» της Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη χώρα μας στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κάνει λόγο, σε σημερινό άρθρο της, η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο τον καθησυχασμό όσων βλέπουν αβέβαιο το μέλλον της ευρωζώνης.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για αναζωογόνηση των ελπίδων για έναν νέο «συμβιβασμό», ο οποίος θα επιτρέψει στη χώρας μας να παραμείνει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να βγει από μια «κρίση δίχως τέλος».

Η Les Echos στέκεται στην αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, που κατά την εκτίμηση της εφημερίδας είχαν αγγίξει το ναδίρ όταν ο Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 2011.

Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αποστροφή του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Σ. Σάιμπερτ στην ανάγκη στήριξης «των αυξημένων, όπως φαίνεται, προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά για μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά της, η Le Figaro ρίχνει το βάρος της στην κινητοποίηση 6.000 ανδρών της ελληνικής αστυνομίας για την αποφυγή μιας «έκρηξης οργής», η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή επεισοδιακών κινητοποιήσεων, συγκρίνοντας τα μέτρα ασφαλείας με εκείνα κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα το 1999.

Στο ρεπορτάζ της Le Figaro γίνεται λόγος και για το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αντίστοιχα, για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κατά της κ. Μέρκελ και της πολιτικής λιτότητας.

Εκτιμάται επίσης ότι τα θετικά νέα σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αποτελούν μέρος των «αποσκευών» της Ανγκελα Μέρκελ, μαζί με το μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στη χώρα μας από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους επικεντρώνει το σχετικό της άρθρο η La Tribune. Η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι μέρος του ελληνικού λαού, που θεωρεί τη Γερμανία υπεύθυνη για τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, ενδεχομένως να θελήσει να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην Γερμανίδα καγκελάριο.

«Ο κακός Έλληνας μαθητής υποδέχεται το Γερμανό δάσκαλο», υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι «δεν είναι δυνατό ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα».

Στα «ιδιαίτερα ενισχυμένα» μέτρα ασφαλείας εν όψει της επίσκεψης Μέρκελ, αλλά και στην αλληλεγγύη του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία αντιπροσωπείας του κόμματος στην Αθήνα την Τρίτη, στέκεται τέλος η L' Humanité.