Κόσμος
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 00:03

Ο συριακός στρατός κατέλαβε τμήματα της Χομς

Ο συριακός στρατός προέλασε για πρώτη φορά εδώ και μήνες στη συνοικία Χαλιντίγια στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μαρτυρίες ανταρτών. Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 32.000 νεκρούς. Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου.

Ο συριακός στρατός προέλασε για πρώτη φορά εδώ και μήνες στη συνοικία Χαλιντίγια στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μαρτυρίες ανταρτών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται με τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ εδώ και τέσσερις ημέρες βομβαρδίζουν 12 συνοικίες στην πολιορκημένη πόλη.

Η Χομς είχε ονομαστεί από κάποιους εξεγερμένους «πρωτεύουσα της επανάστασης» καθώς ήταν μια από τις πρώτες πόλεις όπου η αμφισβήτηση του προέδρου Ασαντ ήταν τόσο έντονη ενώ αποτελούσε στα πρώτα στάδια της εξέγερσης σημείο διέλευσης όπλων και μεταφοράς τραυματιών.

Εν τω μεταξύ, μία συριακή οβίδα έπεσε σήμερα στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου, όπου σημειώθηκαν και πυροβολισμοί κοντά σε ένα φυλάκιο της γενικής Ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Το φυλάκιο, που βρίσκεται στην περιοχή του Αμπουντιγιέ στον συνοριακό ποταμό Ναχρ Καμπίρ, ήταν άδειο και δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας τοπικός δημοτικός σύμβουλος της κοινότητας του Σέιχ Αγιάς, στην ίδια περιοχή, δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι των οποίων τα σπίτια βρίσκονται στις όχθες του ποταμού εγκατέλειψαν το χωριό τους λόγω των ανταλλαγών πυρών.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH ) υπολογίζει ότι οι βίαιες συγκρούσεις σε όλη τη Συρία έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 32.000 νεκρούς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμάχους, από τις αρχές, στα μέσα Μαρτίου του 2011, της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος.

Τουλάχιστον 22.980 άμαχοι, 7.884 στρατιώτες και 1.215 λιποτάκτες σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος του OSDH, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο