Κόσμος
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 14:07

Επίθεση Ρόμνεϊ εναντίον Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική

Κάλεσμα για «αλλαγή πορείας» στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, ασκώντας κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα για την εξωτερική του πολιτική και κατηγορώντας τον για αδυναμία στη στάση του απέναντι στη συριακή κρίση.

Κάλεσμα για «αλλαγή πορείας» στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, ασκώντας κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα για την εξωτερική του πολιτική και κατηγορώντας τον για αδυναμία στη στάση του απέναντι στη συριακή κρίση.

Μιλώντας από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, στην πρώτη του σημαντική ομιλία μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ συνέδεσε τη φονική επίθεση στη Βεγγάζη, στην οποία βρήκε το θάνατο ο πρέσβης των ΗΠΑ Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις αμερικανοί, με την εξωτερική πολιτική του προέδρου και άσκησε κριτική στον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση.

«Οι επιθέσεις εναντίον της Αμερικής τον περασμένο μήνα δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαία γεγονότα. Αποτελούν έκφραση μίας μεγαλύτερης μάχης που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε ο Ρόμνεϊ

«Γι’ αυτή η τελευταία επίθεση δεν ευθύνεται ένα κατακριτέο βίντεο που προσβάλλει το Ισλάμ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μας πείσει για κάτι τέτοιο», είπε.

«Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική», πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στο Ιράν, είπε ότι δεν θα δίσταζε να επιβάλει νέες κυρώσεις, καθώς η Τεχεράνη «δεν ήταν ποτέ πιο κοντά» στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Σχετικά με τη Συρία, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υπογράμμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος «δεν κατάφερε να ηγηθεί», ενώ μία δική του κυβέρνηση θα εργαζόταν «με τους εταίρους μας για να εντοπίσουμε και να οργανώσουμε τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν τις ίδιες αξίες με εμάς και να διαβεβαιώσουμε ότι θα αποκτήσουν τα όπλα που χρειάζονται για να νικήσουν τα τανκς, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη του Ασαντ».

Αμεση ήταν η απάντηση του στρατοπέδου του Ομπάμα. «Δεν θα μας κάνει διάλεξη κάποιος που έχει υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε η εκπρόσωπος της καμπάνιας του Ομπάμα, Τζεν Πσάκι.

Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο τελευταίο τους ντιμπέιτ στις 22 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψήφιους μειώθηκε μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στην οποία επικράτησε ο Ρόμνεϊ. Δημοσκόπηση του Pew Research Center χθες Δευτέρα έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προηγείται για πρώτη φορά του αμερικανού προέδρου με ποσοστό 49% έναντι 45%.

«Ο Ρόμνεϊ έδωσε την εντύπωση του υποψηφίου που έχει καινούργιες ιδέες και θεωρήθηκε ικανότερος από τον Ομπάμα για να βελτιώσει τα ποσοστά ανεργίας και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα», επισημαίνει το ινστιτούτο.

Επίσης τονίζει πως ο Ρόμνεϊ αύξησε το ποσοστό του ανάμεσα στις γυναίκες, τους λευκούς μη ισπανόφωνους και στους μικρότερους των 50 ετών ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, ο Ρόμνεϊ βελτίωσε το προφίλ του με την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, αλλά ο Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται. Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos την Κυριακή έδειξε ότι ο Ομπάμα συγκεντρώνει 47% και ο αντίπαλός του 45%.