Πολιτική
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 14:13

Εντός του έτους ολοκληρώνεται η αξιολόγηση δομών των υπουργείων

Εντός του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, ενώ τα οργανογράμματα και τα Προεδρικά Διατάγματα θα έχουν περατωθεί και τυπικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Εντός του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, ενώ τα οργανογράμματα και τα Προεδρικά Διατάγματα θα έχουν περατωθεί και τυπικά στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες ημερίδας. Ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση των δομών έχει γίνει βάσει κριτηρίων και μεθοδολογίας που ανέπτυξε η Ομάδα Συντονισμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της γαλλικής Κυβέρνησης και της Task Force.

Με την ολοκλήρωση του έργου της αξιολόγησης των δομών το υπουργείο θα καταλήξει, σε διαπιστώσεις που συνδέονται με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, σε έναν προγραμματισμό του προσωπικού και σε αισθητή μείωση των διοικητικών δομών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 50%.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και προσωπικού συναντά «μεγάλα» αλλά «όχι ανυπέρβλητα, εμπόδια», τα οποία οφείλονται, όπως υποστήριξε, σε «ιστορικές παθογένειες της ελληνικής διοίκησης αλλά και σε δυσκολίες που ανακύπτουν καθώς προχωρά το έργο της αξιολόγησης».

Όπως σημείωσε, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αποδοτικότητα των οργανικών μονάδων, κάτι που ισχύει και για τον προγραμματισμό του προσωπικού στις νέες οργανικές μονάδες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, προβλήματα εντοπίζονται και στην πολυνομία και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, μεταξύ μεγάλου αριθμού φορέων της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και στην επείγουσα δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ