Πολιτιστικά
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 10:51

Ένας άλλος ερχομός του «Επιθεωρητή»

Μία διαφορετική ανάγνωση του κλασικού έργου του Τζων Πρίσλεϋ, «Ο Επιθεωρητής έρχεται», επιχειρεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, με την παράσταση που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στο θέατρο Ιλίσια.

Μία διαφορετική ανάγνωση του κλασικού έργου του Τζων Πρίσλεϋ, «Ο Επιθεωρητής έρχεται», επιχειρεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, με την παράσταση που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στο θέατρο Ιλίσια.

Ένα μήνυμα πάντα επίκαιρο

Το 1944, με σκοπό να μιλήσει για το θεμελιώδες θέμα της ατομικής ευθύνης σε έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας σύρραξης, ο Τζων Πρίσλεϋ δημιούργησε ένα αγωνιώδες αστυνομικό δράμα. Ο συγγραφέας περνάει το μήνυμά του μέσα από την ιστορία μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, που γιορτάζει τους αρραβώνες της κόρης.

Ο πατέρας αρχίζει να υποστηρίζει τη βεβαιότητά του, πως «κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του», όμως ο ερχομός ενός επιθεωρητή της αστυνομίας, που ερευνά τον θάνατο μιας φτωχής κοπέλας, θα ανατρέψει όλα τα επιχειρήματά του, εκθέτοντας την ενοχή κάθε μέλους της οικογένειας απέναντι στην κοινωνία.

«Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον». Αυτό είναι το μήνυμα του συγγραφέα, ο οποίος δεν δίστασε να το θέσει ωμά και απειλητικά, προκαλώντας τους επικριτές του: «Αν ο άνθρωπος δεν μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός, που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά, το αίμα και την αγωνία».

Σαν ένας «άγγελος από το μέλλον»

Τοποθετώντας το σπουδαιότερο, ίσως, από τα έργα του, δυο χρόνια πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο 1912, ο συγγραφέας κάνει την προφητεία του αυταπόδεικτη, αφού θα ακολουθήσουν δύο μεγάλοι πόλεμοι, επαληθεύοντας τους ισχυρισμούς του. Ο Επιθεωρητής - που οι μελετητές τον αποκάλεσαν «άγγελο από το μέλλον», αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική, επαναλαμβανόμενη τροχιά του χρόνου- αναδεικνύει τη θεωρία, στην οποία πίστευε ο Πρίσλεϋ: «Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός. Αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ταυτοχρόνως στο παρόν και το παρελθόν και - υπό μια έννοια- και στο μέλλον».

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση και σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός, σκηνικά και κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, βoηθός σκηνοθέτη: Χαρά Μπαλτά. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κερασία Σαμαρά, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Βασαρδάνης, Ευτυχία Γιακουμή, Στάθης Νικολαΐδης.

Πληροφορίες

Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας - Αθήνα (στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής - γραμμή 3), τηλ.: 210 7210045, 210 7216317.