Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 22:42

Xειριστήριο - «βραχιόλι» από τη Microsoft

Καθώς η τεχνολογία γύρω από τις φορητές συσκευές εξελίσσεται αλματωδώς, νέοι, εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου συσκευών (από multitouch οθόνες αφής μέχρι αισθητήρες που επιτρέπουν τον έλεγχο υπολογιστών με το βλέμμα) κάνουν την εμφάνισή τους.

Καθώς η τεχνολογία γύρω από τις φορητές συσκευές εξελίσσεται αλματωδώς, νέοι, εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου συσκευών (από multitouch οθόνες αφής μέχρι αισθητήρες που επιτρέπουν τον έλεγχο υπολογιστών με το βλέμμα) κάνουν την εμφάνισή τους.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα έρχεται από τη Microsoft, που παρουσίασε ένα πρωτοποριακό χειριστήριο - «βραχιόλι»: ουσιαστικά πρόκειται για έναν σένσορα ο οποίος φοριέται στον καρπό και ανιχνεύει τις κινήσεις του χεριού του χρήστη σε πραγματικό χρόνο, «μεταφράζοντάς» τες σε τρισδιάστατα μοντέλα.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα από πλευράς της Microsoft, η οποία σκοπεύει να αναπτύξει μία φορητή συσκευή- τηλεχειριστήριο που θα μπορεί να αλληλεπιδράσει με μεγάλο αριθμό συσκευών, επιτρέποντας το χειρισμό τους με απλές χειρονομίες.

Η εταιρεία ευελπιστεί πως το «βραχιόλι» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεκοντρόλ, χειριστήριο smartphone (ο κάτοχός του θα μπορεί να χειρίζεται το τηλέφωνό του χωρίς να το βγάλει καν από την τσέπη του) και tablets και φυσικά ως χειριστήριο για ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το «Digits» είναι στην ουσία ένας μικρός αισθητήρας - κάμερα που τοποθετείται στον καρπό, ο οποίος καταγράφει οπτικά ένα μεγάλο τμήμα του χεριού του χρήστη. Η κάμερα είναι έτσι τοποθετημένη, ώστε το πάνω μέρος της παλάμης και τα δάχτυλα να «απεικονίζονται» σαν να κλίνουν προς τη συσκευή. Η επεξεργασία του σήματος γίνεται μέσω υπερύθρων και είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.

Το βασικό πλεονέκτημα του Digits, σε σχέση με άλλα «γάντια - αισθητήρες» είναι το ότι είναι πολύ πιο πρακτικό από πλευράς μεγέθους σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες συσκευές. Όλος ο εξοπλισμός και τα εξαρτήματα περιέχονται στο εσωτερικό της συσκευής, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του είναι απλά.

Αν και η συσκευή παρουσίασε υψηλές επιδόσεις, έχει ακόμα κάποιους περιορισμούς όσον αφορά τη δυνατότητα αντίληψης χειρονομιών - για παράδειγμα, αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες εάν ο χρήστης σταυρώσει τα δάχτυλά του, έχει μεγάλη κλίση στον αντίχειρα ή κρατάει κάποιο αντικείμενο.

Όπως αναφέρει και η ίδια η ομάδα που ανέπτυξε το Digits (η οποία περιλαμβάνει και έναν Έλληνα ερευνητή, τον Ιάσωνα Οικονομίδη, του Πανεπιστημίου Κρήτης), το σύστημα στοχεύει κυρίως σε φορητές εφαρμογές και είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και να είναι οικονομικό όσον αφορά την παραγωγή του.