Των χειρισμών του όσον αφορά στη «λίστα Λαγκάρντ» υπεραμύνθηκε ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υποστεί αλλοιώσεις το επίμαχο υλικό, καθώς, όπως είπε, η καθυστέρηση της έρευνας μπορεί να άφησε το περιθώριο σε ενδιαφερομένους «να οργανωθούν».
Των χειρισμών του όσον αφορά στη «λίστα Λαγκάρντ» υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υποστεί αλλοιώσεις το επίμαχο υλικό, καθώς, όπως είπε, η καθυστέρηση της έρευνας μπορεί να άφησε το περιθώριο σε ενδιαφερομένους «να οργανωθούν».
Κατά την πολύωρη ακρόασή του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το υλικό (ένα «φλασάκι» και μερικές τυπωμένες σελίδες ονομάτων) τού δόθηκε «ατύπως» από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, και ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει αν το υλικό αυτό ήταν πρωτογενές ή αντίγραφο. Σημείωσε πάντως ότι «ένα ψηφιακό υλικό, προϊόν υποκλοπής, που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες πλευρές της Ευρώπη είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε, ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών». «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τον κ. Διώτη, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές. Δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του υλικού που είναι παράνομο», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η εισαγγελική αμφισβήτηση της γνησιότητας αναδεικνύει το επισφαλές του υλικού» και προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να ανοίξει ένα τεράστιο νομικό ζήτημα».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της παραλαβής της λίστας από τον κ. Διώτη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, περί τα τέλη Αυγούστου ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουνίου του παρέδωσε το υλικό που ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ανεπισήμως και χωρίς διαβιβαστικό, ο κ. Διώτης του παρέδωσε το ηλεκτρονικό υλικό, το οποίο όπως σημείωσε, παρέμεινε σε ένα κουτί, χωρίς να χρησιμοποιηθεί, μέχρι που το έστειλε στον πρωθυπουργό.
«Είχα πάντα τη βεβαιότητα ότι το πρωτότυπο υλικό διατηρείται στο ΣΔΟΕ, όπως και όλα τα ενημερωτικά τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Καμία υπηρεσία δεν στέλνει κάτι, χωρίς να κρατά αντίγραφο», υποστήριξε.
«Μέχρι τη στιγμή που είδα το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ήμουν βέβαιος ότι υπήρχε στο ΣΔΟΕ το υλικό, ίσως και στην ΕΥΠ. Ο κ. Διώτης μου τηλεφώνησε όταν ήμουν στις Βρυξέλλες, μου θύμισε τη συζήτηση του Αυγούστου και ότι άφησε το φλασάκι στο γραφείο μου με την λίστα με τους καταθέτες. Με πίεσε να θυμηθώ για το «φλασάκι». Το λέω, αυτό για όσους εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν, που έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι το είχα στο γραφείο μου σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις», πρόσθεσε κατά την κατάθεσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Όταν γύρισα το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, συνειδητοποίησα ότι το ΣΔΟΕ δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Δεν μπορούσα να δεχθώ πως δεν έχει το ΣΔΟΕ υλικό. Το αναζήτησα και ευτυχώς το είχα στην κατάσταση που μου το είχε αφήσει», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για τις δικές του ενέργειες.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στη συνέχεια ότι αν τα στοιχεία είχαν παραμείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ, τότε, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα είχαν φτάσει στη Βουλή. Αντίθετα όπως είπε, η αποστολή των στοιχείων από τον επικεφαλής ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Στασινόπουλο στον εισαγγελέα «αναγάγει το θέμα στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης».
Σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου αν ξέρει τι έγιναν οι τυπωμένες σελίδες του υλικού, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν ξέρω τι απέγιναν οι τυπωμένες σελίδες. Χάθηκαν ή πετάχθηκαν στο καλάθο των αχρήστων. Το αρχείο αυτό δεν το άνοιξα ποτέ. Και δεν θέλω να αμφισβητείτε τα λεγόμενα μου. Δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου».
Ερωτηθείς για το αν είχε επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μίλησε μαζί του αμέσως μετά την συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τού είπε ότι τα ονόματα που ανέγνωσε και έστειλε στο ΣΔΟΕ υπερκαλύπτουν τα 2/3 του συνολικού ποσού που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα στοιχεία υπάρχουν στις καταθέσεις και μπορούν να διασταυρωθούν.
Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι όταν θα ευδοκιμήσει η πρότασή του να δοθεί το υλικό στη Βουλή θα μπορέσει αυτό να αξιοποιηθεί και να ερευνηθεί. «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να έχουμε αίσθηση των προτεραιοτήτων μας και των στόχων μας. Πλήρης διασταύρωση των στοιχείων μέσα από την άρση του απορρήτου. Εκεί βρίσκεται ο κύριος όγκος, εκεί βρίσκονται τα λεφτά εκεί πρέπει να στοχεύσουμε για να πάρουμε τα λεφτά», κατέληξε.
Λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Τόσο για τον κ. Σαχινίδη όσο και για τον επίσης πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον νυν, Γιάννη Στουρνάρα, η επιτροπή θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα την ημερομηνία που θα κληθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ