Νέες κυρώσεις της ΕΕ σε 28 υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Ασαντ που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις βιαιότητες κατά της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού καθώς και σε δύο εταιρείες για τις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν υποψίες για αγορά όπλων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις την Δευτέρα σε 28 υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και σε δύο εταιρείες στο πλαίσιο της 20ης δέσμης κυρώσεων κατά του καθεστώτος, όπως έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ για αυτή τη νέα σειρά περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα κατά τη συνοδό τους στο Λουξεμβούργο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παγώσει την Δευτέρα τα περιουσιακά στοιχεία 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις βιαιότητες κατά της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού καθώς και δύο εταιρειών για τις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν υποψίες για αγορά όπλων και υλικού που χρησιμοποιούνται για την καταστολή, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σε αυτά τα 28 πρόσωπα, των οποίων οι ταυτότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν θα χορηγείται θεώρηση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, η ΕΕ θα απαγορεύσει στους πολίτες της να αγοράζουν όπλα από τη Συρία, να τα μεταφέρουν προς τρίτες χώρες ή ακόμη να παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες για τις μεταφορές αυτές. Ο σκοπός του μέτρου είναι να στερήσει από το καθεστώς πιθανές πηγές χρηματοδότησης.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να προστατεύσουν τους αιχμαλώτους τους και να μην τους βασανίζουν ή να τους κακομεταχειρίζονται.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση κάνει έκκληση προς όλους καθώς εκφράζονται φόβοι για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ατόμων που κρατούνται από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και οι αντάρτες εφαρμόζουν πρακτικές όπως απαγωγές, βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις κρατούμενων ή αιχμαλώτων. Η αντιμετώπιση των αιχμαλώτων ως ομήρων ή οι επιθέσεις εναντίον τους με οποιοδήποτε τρόπο συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που όλες οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις οφείλουν να εφαρμόζουν, υπενθυμίζει η οργάνωση.
Η οργάνωση σημειώνει ότι από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έχει καταγράψει 590 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ κρατούνταν σε φυλακές, πολλοί εξ αυτών αφού είχαν υποστεί βασανιστήρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο