Πολιτιστικά
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012 07:00

Χορευτικό ξέσπασμα οργής για τον ανελέητο κόσμο μας

Απελευθερώνοντας τα οργισμένα κύματα ενός ατέρμονα έντονου χορού προς τους ηλεκτροφόρους ήχους του -ζωντανά εμφανιζόμενου επί σκηνής- John Parish, η ανατρεπτική ομάδα χορού RootlessRoot παρουσιάζει την παράσταση «Kireru», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Απελευθερώνοντας τα οργισμένα κύματα ενός ατέρμονα έντονου χορού προς τους ηλεκτροφόρους ήχους του -ζωντανά εμφανιζόμενου επί σκηνής- John Parish, η ανατρεπτική ομάδα χορού RootlessRoot παρουσιάζει την παράσταση «Kireru», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Εκρηξη εσωτερικής αγωνίας

Από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στις 8.30 το βράδυ, ένα χορευτικό «ξέσπασμα οργής», όπως σημαίνει στα ιαπωνικά η λέξη kireru, θα σαρώνει το λευκό τοπίο της σκηνής, εκτινάσσοντας με θόρυβο έναν ωκεανό από λευκά πλαστικά μαχαιροπίρουνα, καθώς οκτώ χορευτές, από πέντε διαφορετικές χώρες, συμπράττουν με τους RootlessRoot, ενώνοντας τη γλυπτική με τον χορό.

Στην απελπιστική πίεση της σύγχρονης πραγματικότητάς μας, όπου όλοι είμαστε, ταυτόχρονα, θύματα και θύτες, οι RootlessRoot χορογραφούν τη στιγμή που τα εγκεφαλικά όρια του πολιτισμένου δυτικού ανθρώπου θα υποχωρήσουν με πάταγο, για να επιτρέψουν στο σώμα να εκφράσει την απόλυτη ελευθερία.

Δημιουργώντας μία παράσταση για την απώλεια ελέγχου στη σημερινή υπέρ-πειθαρχημένη κοινωνία, για τα περιθώρια αντίδρασης στην κυρίαρχη λογική και τη δυνατότητα διαφυγής στον κόσμο των ονείρων, εξωτερικεύουν την εσωτερική αγωνία για τον κόσμο με μια διαρκή πάλη μεταξύ των χορευτών, που -με την ενέργειά της- αναδιαμορφώνει, συνεχώς, ένα σκηνικό από μαλακό πηλό.

Ροκ ηλεκτροπληξία υψηλής τάσης

Ο θρυλικός μουσικός John Parish, alter ego και μόνιμος συνεργάτης της PJ Harvey, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 άλμπουμ ως συνθέτης, παραγωγός, μουσικός και συνεργάτης και έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, θα ανεβεί στη σκηνή με την μπάντα του.

Η -άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε σκληρή- εκρηκτική ροκ-ηλεκτρονική μουσική του θα απογειώσει αυτήν την παράσταση-μανιφέστο, που ξεκινά με τη φράση: «Πρώτα θα καταβροχθίσουμε όλα σας τα άλογα», περιλαμβάνοντας κομμάτια από παλαιότερες δουλειές του και πρωτότυπη μουσική, γραμμένη ειδικά για το «Kireru».

Χαοτική γλώσσα φυσικής έκφρασης

Η ομάδα RootlessRoot δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το 2006, από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ, οι οποίοι πλάθουν τη δική τους γλώσσα φυσικής έκφρασης, που είναι χαοτική, ωμή και, ίσως, αντιτίθεται με ό,τι τους περιβάλλει, πολιτισμικά και πολιτικά. Η προσέγγισή τους πηγάζει από την πεποίθησή τους, ότι η εποχή των ηρώων δεν έχει παρέλθει και ότι το σώμα μπορεί ακόμα να εκφράσει τις ενδόμυχες επιθυμίες μας, τα αισθήματα και τα οράματά μας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 10 το βράδυ, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους χορογράφους Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ, στα αγγλικά/ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, θα διεξαχθεί από τον John Parish σεμινάριο για την παραγωγή δίσκων, στην αγγλική γλώσσα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κατόπιν κράτησης θέσης στο 213 0178034 ή στο [email protected].

Tαυτότητα παράστασης: ιδέα και χορογραφία: RootlessRoot (Γιόζεφ Φρούτσεκ και Λίντα Καπετανέα), μουσική: John Parish, live μουσική ερμηνεία: John Parish & his band: John Parish (κιθάρα, τραγούδι), Jean-Marc Butty (ντραμς, πλήκτρα), Giovanni Ferrario (μπάσο, πλήκτρα, κιθάρα), Jeremy Hogg (κιθάρες, slide), κοστούμια: Isabelle Lhoas, σκηνικά: Πάρις Μέξης & RootlessRoot. Χορευτές-ερμηνευτές: Αιμίλιος Αράπογλου, Paul Blackman, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Viivi Keskinen, Daniel Raček, Manuel Ronda, Διογένης Σκαλτσάς, Αγγελική Τρομπούκη.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Τιμές εισιτηρίων: 15, 18, 28 ευρώ, μειωμένο: 10, 12, 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτ.- Κυρ.: 9:00-21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτ.- Κυρ.: 12:00-21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς, ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ανετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτ.–Κυρ. 08:00 – 01:00, τηλ.: 2130 023192.