Η διαρκής εξάπλωση των φυτειών φοινικέλαιου στους τροπικούς, ιδιαίτερα στην Ινδονησία, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Η διαρκής εξάπλωση των φυτειών φοινικέλαιου στους τροπικούς, ιδιαίτερα στην Ινδονησία, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας των πανεπιστημίων Γέιλ και Στάνφορντ, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι τα τροπικά δάση του Καλιμαντάν, του τμήματος της νήσου Βόρνεο που υπάγεται στην Ινδονησία, συρρικνώνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Το φοινικέλαιο αποκτά όλο και μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και σε σαπούνια, καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1990 και 2010, οι εκτάσεις που μετατράπηκαν σε μονοκαλλιέργειες φοινικέλαιου -το 90% εκ των οποίων ήταν δάση– 35πλασιάστηκαν.
Το 2010, τα κέρδη της Ινδονησίας από το φοινικέλαιο ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφουν οι επιστήμονες προσθέτοντας ότι την ίδια ακριβώς περίοδο, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών στον πλανήτη, κυρίως λόγω της αποψίλωσης δασών που αντικαταστάθηκαν με καλλιέργειες.
«Παρά την αμφιλεγόμενη συζήτηση γύρω από τα είδη και τις χρήσεις των εδαφών που προορίζονται για φυτείες φοινικέλαιου, ο κλάδος γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια», επισημαίνει η Λίσα Κάραν, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Στάνφορντ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κάραν και των συναδέλφων της, το εν τρίτο του Καλιμαντάν -μια έκταση όση η Ελλάδα- προορίζεται να μετατραπεί σε φυτείες. Εάν τα σχέδια υλοποιηθούν, οι 140 εκ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που παρήχθησαν το 2010 θα διπλασιαστούν ή ακόμη και θα τριπλασιαστούν. «Η εξάπλωση των φυτειών μόνο στο Καλιμαντάν προβλέπεται ότι έως το 2020 θα συμβάλλει στο ισοδύναμο του 18-22% των εκπομπών της Ινδονησίας», γράφουν οι ερευνητές.
Επισημαίνουν ότι προκειμένου να παράγει φοινικέλαιο με βιώσιμο τρόπο, η Ινδονησία θα χρειαστεί να επανεξετάσει την εκμίσθωση δασικών εκτάσεων, διαφορετικά θα φθάσει να εκπέμπει κοντά στα 560 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ξεπερνά τις σημερινές εκπομπές του Καναδά.