Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχίας της Ελλάδας.
Τα χειρότερα έχουν περάσει, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η «δραχμοφοβία».
Με τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες, πρόσθεσε, με τις οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα εξοφλημένες και με την κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, να έχει πλήρως ξεπεραστεί, η ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αλλάξει.
Παρά τα νέα μέτρα λιτότητας – που θα είναι τα τελευταία όπως ανέφερε – η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. «Μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα δεν θα είναι μια σύγχρονη τραγωδία, όπως την παρουσίαζαν σχεδόν όλοι μέχρι πρόσφατα. Θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα λάθη μας και παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι να συνειδητοποιήσουμε τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της χώρας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα και αναφέρθηκε στους φυσικούς πόρους της χώρας, τον ορυκτό πλούτο και τα ενεργειακά αποθέματα, την γεωστρατηγική θέση καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής μόρφωσης.
Αυτή είναι μια ευκαιρία να αναδειχτεί η χώρα μας σε πρωταθλητή ανάπτυξης και όχι σε παράδειγμα προς αποφυγή, τόνισε.
Η δεύτερη πρόκληση που παρουσίασε είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς. Πρέπει να αλλάξουμε την αίσθηση αδυναμίας, σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ώστε να προκύψει αναγέννηση της χώρας.
Ωστόσο τόνισε ότι όλοι πια αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Τρίτον, μίλησε για την ανταγωνιστικότητα την οποία χαρακτήρισε ως το «πάντρεμα του πιο προσγειωμένου ρεαλισμού με την πραγματοποίηση των πιο τολμηρών φιλοδοξιών». Όποιος κάνει «σημαία» του την ανταγωνιστικότητα στηρίζεται κάθε στιγμή σε αυτά που έχει, αλλά κατακτά τελικά, εκείνα που πριν δεν τολμούσε να διανοηθεί, πρόσθεσε.
Τέταρτη πρόκληση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής. Όπως παρατήρησε, κανένα σχέδιο ανάταξης μιας οικονομίας δεν μπορεί να επιτύχει αν διαλυθεί η κοινωνία.
Για να ορθοποδήσει μια κοινωνία, πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, υποστήριξε συμπληρώνοντας ότι τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, ούτε «ανταλλακτικά» μιας μηχανής.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ελπίδα για να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους, που είναι πολλοί και τους βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας, σε όλες τις μορφές του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.
Τελευταία πρόκληση είναι κάθε κίνηση στο εξής να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.