Κόσμος
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 06:01

Στην αντεπίθεση ο Ομπάμα στο δεύτερο ντιμπέιτ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη τηλεμαχία απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, με τους δύο να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους κυρίως στα θέματα της οικονομίας, της φορολογίας και της εξωτερικής πολιτικής. «Νίκη» Ομπάμα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη τηλεμαχία απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, με τους δύο να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους κυρίως στα θέματα της οικονομίας, της φορολογίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που θεωρήθηκε ότι έχασε την πρώτη τηλεμαχία, αυτή τη φορά τήρησε πιο μαχητική στάση, καθώς προπαθεί να κρατήσει το προβάδισμα σε εννέα πολιτείες - κλειδιά όπου αναμένεται να κριθεί η μάχη των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου και ενώ ο αντίπαλός του κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS, 37% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι o Ομπάμα «νίκησε» στο ντιμπέιτ, 30% έδωσαν τη νίκη στο Ρόμνεϊ, ενώ 33% θεώρησαν ότι υπήρξε ισοπαλία. Σύμφωνα με το CNN, ο Ομπάμα «νίκησε» με ποσοστό 46% έναντι 39% του Ρόμνεϊ.

Οι δύο υποψήφιοι ήταν όρθιοι και ελεύθεροι να κινούνται στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Χόφστρα στη Νέα Υόρκη, διέκοπταν ο ένας τον άλλον και πολλές φορές ανέβασαν τους τόνους, καθώς αντιπαρατέθηκαν για 90 λεπτά απαντώντας στις ερωτήσεις των 80 αναποφάσιστων ψηφοφόρων που αποτελούσαν το κοινό τους.

Στην πρώτη ερώτηση, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, συγκρίνοντάς το με το σχέδιο του Ρόμνεϊ που υποστήριζε ότι ο κλάδος έπρεπε να αφεθεί να χρεοκοπήσει και τον κατηγόρησε ότι ενδιαφέρεται μόνο να περιφρουρήσει τα προνόμια των πλουσίων.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ δήλωσε ότι έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, αλλά δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, το πρόγραμμά του έχει ένα σημείο. Να εξασφαλίσει ότι αυτοί που είναι στην κορυφή παίζουν με διαφορετικούς κανόνες» είπε ο Ομπάμα.

«Αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, ήταν και η φιλοσοφία του ως προεδρικός υποψήφιος» σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας, και γι' αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν και στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, με τον Ομπάμα να κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου «να γράψουν την ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Μας βάζει στο δρόμο της Ελλάδας»

Από την πλευρά του, ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο «δρόμο της Ελλάδας» λόγω της διόγκωσης του δημοσίου χρέους.

«Επί έτη (ο Ομπάμα) έλεγε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι' αυτό διπλασιάστηκε» ανέφερε ο Ρόμνεϊ κατηγορώντας τον Ομπάμα για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του.

«Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισ. δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισ. δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν λέει την αλήθεια για το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό του πρόγραμμα λέγοντας ότι ο ίδιος μείωσε τους φόρους για τη μεσαία τάξη και τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο υπογράμμισε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να μειώσουν το έλλειμμά τους, οι πλούσιοι θα πρέπει να συμβάλλουν λίγο περισσότερο.

Οι δύο είχαν μία ακόμα έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη που είχε ως αποτέλεμσα το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, ανάμεσά τους και του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι επιχείρησε να παραπλανήσει τους Αμερικανούς σχετικά με το αν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι «προσβλητικό» να υπονοεί ο Ρόμνεϊ ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα στις 22 Οκτωβρίου.