Κοινωνία
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:40

Εργασιακά: Την κατάργηση μέτρων του Μνημονίου ζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την κατάργηση δύο παρεμβάσεων στα εργασιακά, που περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), ζητεί η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Να εφαρμόσει άμεσα τη σύσταση του Συμβουλίου καλεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ.

Την κατάργηση δύο παρεμβάσεων στα εργασιακά, που περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), ζητεί η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το θέμα της «δοκιμαστικής περιόδου εργασίας» και την απόλυση χωρίς ειδοποίηση, και για τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του κατώτατου εθνικού μισθού.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ανάλογη έκκληση απευθύνει και προς το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου στις 2/11/2012 θα εξεταστεί η προσφυγή της Συνομοσπονδίας «για την αντισυνταγματικότητα των αντεργατικών μέτρων των μνημονίων».

Πιο αναλυτικά όπως έκανε γνωστό η Συνομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις αποφάσεις της επί των προσφυγών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από μέτρα που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που δεσμεύει την Ελλάδα από το 1984.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διεθνή αυτή σύμβαση, αφενός με την εξαίρεση των νέων εργαζομένων έως 25 ετών από το πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και από τα κατώτατα όρια αμοιβής της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, και αφετέρου από τη δραστική επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου απασχόλησης των εργαζομένων στον ένα χρόνο.

Η διαφοροποίηση των αποδοχών των νέων εργαζόμενων κάτω από 25 ετών αντίκειται στην Αρχή της Μη Διάκρισης (άρθρο 4 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη) και το γεγονός ότι για ένα έτος από την πρόσληψη δεν οφείλεται αποζημίωση, παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Με αφορμή την απόφαση, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα σε κάθε επίπεδο και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να ενισχύσουν την προστασία των εργαζομένων με την επίκληση και της διεθνούς κανονιστικής προστασίας, η υποχρέωση τήρησης της οποίας -όπως υπογραμμίζει- επιβεβαιώνεται διαρκώς. Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει το θεσμικό αυτό οπλοστάσιο που θωρακίζει την υποχρέωσή της να σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές κοινωνικό κεκτημένο απέναντι σε κάθε απειλή και εκβιασμό».

«Συνολικά η απόφαση της Επιτροπής διαπιστώνει την απόλυτη παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων με άλλοθι την οικονομική κρίση και καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα με τους αγώνες μας, μπορούμε να ανατρέψουμε τις ισοπεδωτικές, αυθαίρετες, αντιλαϊκές και άδικες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας καθώς και τους νόμους που αντίκεινται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, σχολίασε με τη σειρά της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.