Τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν 78, καταδίκασαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και η Τεχεράνη.
Τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου, Ουίσαμ αλ Χάσαν - και να τραυματιστούν 78, καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Οκτωβρίου 2012 στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός αλ Χάσαν», ανέφερε το συμβούλιο σε ομόφωνα συμφωνημένη ανακοίνωση.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης του Λιβάνου μέσω πολιτικών δολοφονιών και απαιτούν άμεσα το τέλος της χρήσης εκφοβισμού και βίας κατά πολιτικών προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αργά χθες, η αντιπολίτευση στο Λίβανο κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί θεωρώντας την υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ως υπεύθυνο «για το αίμα του Χάσαν και το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν» στην επίθεση, τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.
«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ο πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτησή του», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «Κίνημα της 14ης Μαρτίου».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Future Television κατηγόρησε αυθέως τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για τη βομβιστική επίθεση.
Την επίθεση καταδίκασε και το Ιράν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.
«Το Ιράν καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από εκείνους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν διχόνοιες μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων του Λιβάνου σε βάρος των συμφερόντων του Λιβάνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
«Χωρίς καμιά αμφιβολία ο κύριος εχθρός του λιβανικού λαού είναι το σιωνιστικό καθεστώς, το οποίο επωφελείται περισσότερο από την αστάθεια και την απουσία ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters