Πολιτική
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 16:25

Αλ. Τσίπρας: Nα αποσταθεροποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός

Τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων και τις απειλές κατά της δημοκρατίας, περιγράφει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland».

Τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων και τις απειλές κατά της δημοκρατίας, περιγράφει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland», δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να «επανασταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι αρνείται να επαναφέρει στο προσκήνιο μια συμφωνία, όπως εκείνη του Λονδίνου για το χρέος το 1953, η οποία ουσιαστικά απάλλαξε τη Γερμανία από το δανειακό βάρος της και άνοιξε το δρόμο στη μεταπολεμική οικονομική επιτυχία της Δυτικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

«Η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση», υπογραμμίζει. «Το φάντασμα της Βαϊμάρης προβάλλει στην Ελλάδα. Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου ήδη σπέρνουν τη βία στους δρόμους της Αθήνας και των χωριών της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται», προσθέτει, «η χώρα είναι στα πρόθυρα οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες και τα βίαια εγκλήματα. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να πληρώνει για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Πολλοί περιμένουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος από τον τρομερό χειμώνα του 1941».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη να επανασταθεροποιηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και για να γίνει αυτό, πρέπει να αποσταθεροποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τη νεοφιλελεύθερη ροπή από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να βγάλουμε την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιστρέψουμε τη de facto διαίρεσή της ανάμεσα στον πιστωτικό Βορρά και τον χρεωστικό Νότο. Μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δημοκρατία είναι το κοινό καθήκον μας», καταλήγει.