Αποστάσεις από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, πήρε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ζήτησε την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.
Αποστάσεις από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, πήρε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ζήτησε την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.
Όπως είπε, «η κεντροαριστερά σήμερα, έχει χάσει -δυστυχώς - ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού της ακροατηρίου το οποίο μετακινήθηκε κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ». «Έχει πρόβλημα κοινωνικών συμμαχιών και κενό εκπροσώπησης. Έχουν γίνει σημαντικά, στρατηγικού χαρακτήρα λάθη, τα οποία έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο».
Πρόσθεσε μάλιστα πως η ανασύσταση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης»:
«Είναι προφανές πως η ανασύσταση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Και είναι προφανέστερο ακόμα ότι υπάρχει ένα μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο, το οποίο δεν έχει να κάνει πια με το ΠΑΣΟΚ αλλά με τη χώρα. Γι' αυτό είναι κρίσιμο, ότι το ΠαΣοΚ -πολύ σωστά το λέει ο κ. Βενιζέλος-, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ο φορέας ο οποίος μπορεί να ανασυντάξει τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις εκείνες που θα εκφράσουν τη νέα πραγματικότητα στη χώρα.
»Πάμε σε νέες συμμαχίες. Σε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Πάμε σε νέες "διαιρέσεις" με την καλή έννοια της ελληνικής κοινωνίας, πάμε σε ένα νέο άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και νομίζω ότι αυτό που είναι ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης. Στη λογική της συσπείρωσης όλων των κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην ανάπτυξη της χώρας γρήγορα και μέσα από τη λειτουργία νέων θεσμών και μιας καινούριας Ελλάδας».
Ερωτηθείς αν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να δώσει απαντήσεις, απάντησε αρνητικά, διότι, όπως είπε, «υπάρχουν τα τεράστια στρατηγικά αδιέξοδα, τα οποία προήλθαν από τεράστια στρατηγικά λάθη».