Η υπ' αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα αργού, σχεδιάζει ένα 100% ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον, σύμφωνα με ένα από τα επιφανέστερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η υπ' αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα αργού, σχεδιάζει ένα 100% ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον, σύμφωνα με ένα από τα επιφανέστερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Αν και παραδέχθηκε ότι η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει πολλές δεκαετίες, ο επί 20 και πλέον χρόνια επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Τούρκι μπιν Φαϊσάλ αλ - Σαούντ δήλωσε ότι το βασίλειο της ερήμου καταρτίζει σχέδιο που θα του επιτρέψει κάποτε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του με ΑΠΕ και μορφές ενέργειας χαμηλού άνθρακα.
Στις αρχές του μήνα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι, σε μια προσπάθεια να αυξήσει δραστικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα στην επόμενη εικοσαετία, θα ανεγείρει στη Μέκκα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 385GWh, στα οποία θα περιλαμβάνονται 100MW από φωτοβολταϊκό σύστημα.
Όπως φαίνεται, η κατασκευή του σταθμού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που θα επιτρέψει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα συρρικνούμενα αποθέματα πετρελαίου. Όπως δήλωσε ο Φαϊσάλ, επικεφαλής του Ιδρύματος του Βασιλιά Φαϊσάλ, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συμποσίου στη Βραζιλία, η χώρα ήδη επενδύει μεγάλα ποσά στις ΑΠΕ, στην πυρηνική ενέργεια και άλλες εναλλακτικές πηγές, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της για την κατασκευή αγαθών, π.χ. πλαστικών και πολυμερών.
«Το πετρέλαιο για εμάς είναι πιο πολύτιμο στο υπέδαφος παρά ως πηγή καυσίμου», τόνισε μεταξύ άλλων. «Εάν φτάσουμε στο σημείο που θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο για να παράγουμε άλλα χρήσιμα προϊόντα, τότε αυτό θα είναι πολύ καλό για τον κόσμο. Εύχομαι αυτό να συμβεί όσο ζω, αλλά δεν το πιστεύω», πρόσθεσε ο 67χρονος πρίγκιπας.
Τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία σε καθημερινή βάση παράγει σχεδόν 12 εκ. βαρέλια αργού, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 12% της παγκόσμιας παραγωγής. Παρά το «φλερτ» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Φαϊσάλ εκτίμησε ότι η χώρα του και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίσουν να επαφίενται στα ορυκτά καύσιμα για πάρα πολλά χρόνια.