Έκκληση για ενότητα, με την επισήμανση πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, κατά την οποία ο Ευ. Βενιζέλος και -πολύ πιο κατηγορηματικά- ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά.
Έκκληση για ενότητα, με την επισήμανση πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Στη σύσκεψη, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά αντίθετοι με τις ανατροπές στα εργασιακά, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πολύ πιο κατηγορηματικά, να τονίζει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.
«Κοιτάζω μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι μόνο του κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. «Από αυτή την ευθύνη πίσω δεν κάνω», υπογράμμισε. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε. Δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι», σημείωσε.
Οσον αφορά ειδικότερα στα εργασιακά επισήμανε ότι έχουν ήδη αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας και ότι η διαπραγμάτευση προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται.
«Γνωρίζω καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως επί τρεις μήνες η κυβέρνηση αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως έστειλε μήνυμα, μεταξύ άλλων, στους εταίρους της κυβέρνησης, που μέσω κύκλων τους σχολίασαν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εξέφραζαν έκπληξη για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι στις αξιωσεις της τρόικας πρέπει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Σημείωναν ακόμη πως δεν απαντούν στα περί τολμηρών.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ πηγές του κόμματος ερμήνευαν τη δήλωση του Πρωθυπουργού ως υλοποίηση, όπως έλεγαν, των όσων ο κ. Σαμαράς ανέλαβε να κάνει. Ειδικότερα θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες «όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Λίγο αργότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση». «Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα. Η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε τη δόση. Πρέπει να σωθεί η χώρα» τόνιζαν.
Αργά το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών και συμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τα εργασιακά και συνολικά το πακέτο των μέτρων ενόψει του Eurogroup στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαπίστωσε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα με συγκεκριμένα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας ότι «καταφέραμε απίστευτα πράγματα και κάναμε τεράστιο βήμα».
Όπως είπε, κερδίσαμε τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012 ενώ η κυβέρνηση πέτυχε να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση η ατομική διευθέτηση του χρόνου. Για τις αποζημιώσεις, συνέχισε, η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που πρότεινε η κυβέρνηση να παγώσουν για τους εργαζόμενους με 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1.800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά στο 80% του εργατικού δυναμικού.
Από την πλευρά του και ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο Μνημόνιο το Φεβρουάριο.
Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίξει το εργασιακό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, άφησε υπαινιγμούς και για το ενδεχόμενο δημιουργίας «δεσμευμένου λογαριασμού» από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, και αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα. Όπως είπε, πρέπει να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια της χώρας σε σχέση με την οικονομική της διαχείριση, η οποία πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο γενικότερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας και επιμένοντας στο συνολικό πακέτο, τόνισε πως είναι ανάγκη να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για να μη χρειαστούν και νέα μέτρα. Αφού σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί μια συνολική και ασφαλής λύση, με τα μέτρα να είναι δίκαια, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση πλέον είναι πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να κινηθεί αμέσως στο δικό του υψηλό επίπεδο και να μιλήσει με τους ομολόγους του, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει το ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα δίνει συνολική και ασφαλή λύση, όπως ανέφερε, στο ελληνικό πρόβλημα.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση τονίζοντας πως «είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με ευρωπαίους εταίρους».
Λίγο αργότερα, πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν πως η συζήτηση έχει φύγει από τα τεχνικά ζητήματα και τώρα φαίνεται η μεγάλη αξία της πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας πως πλέον ο Πρωθυπουργός «δεν πρέπει να χάσει ούτε λεπτό» αναφορικά με την πολιτική διαπραγμάτευση.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι για το ΠΑΣΟΚ «δεν γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στα εργασιακά», κάτι που, όπως έλεγαν, το Κίνημα έχει κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό και συμπλήρωναν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει αυτό το μέτωπο.
Επιπλέον, επαναλάμβαναν την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία δέσμευση που να υπονομεύει τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας, διευκρινίζοντας σχετικά ότι «υπάρχει υποψία» πως η τρόικα αξιώνει να κατατεθεί η δόση σε έναν «άλλου τύπου» λογαριασμό, από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να υπάρξει εσωτερική ισορροπία στο πακέτο των μέτρων, παραπέμποντας στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τα φορολογικά και τις συντάξεις. Επισήμαιναν ακόμη ότι ενώ έχει καθοριστεί η διάρθρωση των τμημάτων του πακέτου μέτρων, δεν έχει «κλείσει» η εσωτερική κατανομή των περικοπών και ότι η συζήτηση συνεχίζεται.
Το ΠΑΣΟΚ έδωσε συνέχεια στο ζήτημα με τον ειδικό λογαριασμό. Το κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα που εστάλη - όπως αναφέρει - στην κυβέρνηση από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό και όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία «δεσμευμένου λογαριασμού κ.λπ.». Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα διότι, σύμφωνα με κύκλους του Κινήματος «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα, καθώς και ότι το θέμα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» ακριβώς στην απαίτηση να μην ασκείται η δημοσιονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση.
Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απάντησαν κύκλοι της ΝΔ, σημειώνοντας πως «το θέμα δεν είναι τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς εσύ».
Ανάλογη ήταν η απάντηση και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι τόνιζαν ότι το θέμα του «δεσμευμένου λογαριασμού» αφορά «σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».
Στις δικές του δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε και πάλι κατηγορηματικό «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.
Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικα με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Υπογράμμισε μάλιστα πως «μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη» άποψή του.
Όπως είπε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως για τα άλλα μέτρα οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός παρέμεινε στο γραφείο του στη Βουλή, όπου είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
«Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή», είχε δηλώσει κατά την άφιξή του στη Βουλή ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς εάν τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σήμερα. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας, ο οποίος αμέσως μετά ενημέρωσε τη Δημοκρατική Αριστερά για τις εξελίξεις στα εργασιακά.
ΣΥΡΙΖΑ: Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ
Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η επίκληση του κ. Σαμαρά για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό.
Αναφερόμενος στους Βενιζέλο - Κουβέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ελάχιστο αντίκρισμα έχουν οι λεονταρισμοί τους, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής.
Όπως υποστήριξε, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία.
Τέλος για τους κυβερνητικούς εταίρους, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.
«Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι αλλά ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου», καταλήγει.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στοιχείο δήθεν αντιπαράθεσης τα εργασιακά
Η τρόικα των πιστωτών αναδεικνύοντας το κεφάλαιο των εργασιακών θεμάτων ως στοιχείο της δήθεν αντιπαράθεσης - δήθεν διαπραγμάτευσης προσφέρει στην κυβέρνηση το απαραίτητο άλλοθι που της επιτρέπει να ψηφίσει όλα τα άλλα προαποφασισμένα μέτρα που σαρώνουν και ισοπεδώνουν τη ζωή και την προοπτική μας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται το θέατρο σκιών
Για θέατρο σκιών από τους κυβερνητικούς εταίρους έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, σε σχόλιό της. «Συνεχίζεται το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης με λεκτικούς λεονταρισμούς από αυτούς που έχουν ήδη δώσει "γη και ύδωρ" στους τοκογλύφους. Έτσι θα πάει η παράσταση μέχρι τέλους, μήπως και περισωθούν τα απο-κόμματα της εγχώριας τρόικα, που αύριο φέρνουν στη βουλή το νομοσχέδιο του απόλυτου ξεπουλήματος της χώρας», επισήμανε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ