Περιβάλλον
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 10:11

Καμία ένδειξη ζωής - μέχρι στιγμής- στη λίμνη Βοστόκ

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στις πρώτες αναλύσεις της μεγαλύτερης μάζας νερού κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, δεν βρήκαν σημάδια ζωής.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στις πρώτες αναλύσεις της μεγαλύτερης μάζας νερού κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, δεν βρήκαν σημάδια ζωής.

Αυτό, τονίζουν, δεν σημαίνει ότι η λίμνη Βοστόκ δεν φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς και ελπίζουν ότι θα βρουν ζωή, υπό τη μορφή ακραιόφιλων βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αφιλόξενα περιβάλλοντα, με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Η λίμνη Βοστόκ, η μεγαλύτερη από τις δεκάδες υποπάγιες λίμνες της Ανταρκτικής, πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό πραγματικά απομονωμένο οικοσύστημα στον πλανήτη. Καλύπτεται από πάγους ηλικίας άνω των 400.000 ετών και το ίδιο το νερό υπολογίζεται ότι απομονώθηκε πριν από 15 εκ. έως 25 εκ. χρόνια.

Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούσαν να την φθάσουν εδώ και δεκαετίες, όμως πολύ πρόσφατα κατόρθωσαν να λιώσουν τοπικά τον πάγο και να εξαγάγουν δείγμα. Ορισμένοι συνάδελφοί τους εξέφραζαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση φοβούμενοι το ενδεχόμενο μόλυνσης του παρθένου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, το πρώτο δείγμα, που δεν φιλοξενεί ζωή, προέρχεται από τα ανώτερα στρώματα της λίμνης καθώς συλλέχθηκε από το νερό που ήρθε στην επιφάνεια μέσα από τη γεώτρηση και πάγωσε μέσα στο ειδικό τρυπάνι. Η έλλειψη μικροβίων ωστόσο δεν καταδεικνύει ότι η λίμνη είναι «νεκρή».

Οι πρώτες γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από 14 χρόνια και ενώ οι ερευνητές κατόρθωσαν σύντομα να φθάσουν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων, αναγκάστηκαν να σταματήσουν εν μέσω φόβων για μόλυνση της λίμνης. Η ρωσική ομάδα προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τρυπώντας μέχρι τη στιγμή που αισθητήρες θα τους προειδοποιούσαν ότι βρίσκονται κοντά σε νερό. Σε εκείνο το σημείο αφαίρεσαν την κηροζίνη που λιπαίνει το τρυπάνι και προσάρμοσαν την πίεση έτσι ώστε να μην μολύνουν τη λίμνη με υγρά, αλλά να «σπρώξουν» το νερό της προς την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στο 2013 θα βρουν βακτήρια σε δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες: στην επιφάνειά της, μεταξύ του πάγου και του νερού και στα ιζήματα, στον πυθμένα της λίμνης. Εκτιμούν ότι ο εντοπισμός ασυνήθιστων μορφών ζωής θα τους δώσει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί σε άλλες περιοχές του σύμπαντος.