Το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει τη λίστα, χωρίς να περιμένει πολιτικές εντολές, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το θέμα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. «Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι το αρχικό υλικό».
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για το θέμα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή «επί των θεμάτων που προέκυψαν από τη διαχείριση που επιφυλάχθηκε στις λίστες».
Kατά την κατάθεσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε ολιγωρία στο ΣΔΟΕ, λέγοντας πως ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καμία πολιτική εντολή, ενώ για το αρχικό υλικό που έλαβε από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε πως δεν γνωρίζει που είναι.
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες», τόνισε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας ότι το ΣΔΟΕ «δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους», καθώς έχει υπηρεσιακή αυτονομία. «Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», επανέλαβε και ενώπιον της Επιτροπής.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας», ανέφερε και διευκρίνισε πως «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD». «Ζήτησα», εξήγησε, «να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».
Όπως είπε, ο ίδιος έδωσε το usb στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. «Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι», υποστήριξε και πρότεινε «να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».
Με υπόμνημα οι εξηγήσεις Καπελέρη - Διώτη
Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις για την υπόθεση έδωσαν σήμερα με υπόμνημά τους στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης. Αμφότεροι, υπενθυμίζεται, είχαν κληθεί να καταθέσουν στους εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου.
Μετά και την επίσημη απάντηση του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προς τους εισαγγελείς ότι δεν βρέθηκε πρωτόκολλο καταχώρησης της περιβόητης λίστας στο υπουργείο, η εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση, στρέφεται και προς τη διερεύνηση της τέλεσης ή μη του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφου, σε βαθμό κακουργήματος, εκτός των πλημμελημάτων (παράβαση καθήκοντος, ολιγωρία).
Η απαντητική επιστολή του κ. Στουρνάρα απεστάλη με την παραγγελία των εισαγγελέων για τη διαβίβαση, στο γραφείο τους, των συνοδευτικών εγγράφων και του εγγράφου πρωτοκόλλησης της επίμαχης λίστας, η οποία είχε παραδοθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του ότι προς τα τέλη του 2010 ζήτησε με δική του πρωτοβουλία από την (τότε) Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ στοιχεία για Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες από τη λίστα «που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των γαλλικών αρχών». «Μέσω διπλωματικής οδού», ανέφερε, «εστάλη λίστα με περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μία ελβετική τράπεζα».
Αλέξης Τσίπρας: H λίστα Λαγκάρντ δεν είναι η μόνη
«Η λίστα Λαγκάρντ που "ξέχασε ο κ. Βενιζέλος και έχασε ο κ. Παπακωνσταντίνου" δεν είναι η μόνη λίστα μεγαλοκαταθετών. Υπάρχουν και άλλες λίστες σε γερμανικές τράπεζες, όπως προκύπτει και από την κατάθεση Χριστοφοράκου με τη λίστα της Siemens», υποστήριξε από το βήμα της Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό εξηγεί γιατί διαλέξατε στρατόπεδο και φτιάχνετε τον άξονα υποταγής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Γερμανίας, που μετατρέπει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο», παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμένων.