Προσχέδιο νόμου σχετικά με την ψήφο των ομογενών επεξεργάζεται ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Προσχέδιο νόμου σχετικά με την ψήφο των ομογενών επεξεργάζεται ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Βασικοί άξονες του προσχεδίου αυτού είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η πολιτική έκφραση των αποδήμων, η διασφάλιση ισότητας ψήφου, η αξιοπιστία (νομιμότητα-διαφάνεια) της διαδικασίας, η διοικητική ετοιμότητα, αλλά και η δυνατότητα χαμηλού κόστους του εγχειρήματος. Το προσχέδιο νόμου θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση και αφού δεχθεί τις διορθωτικές προτάσεις των κομμάτων θα έρθει ως σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την ψήφο των ομογενών «κρίσιμο εθνικό ζήτημα», αφού όπως είπε, οι απόδημοι Έλληνες είναι σήμερα για την Ελλάδα μία δύναμη προοπτικής. «Χιλιάδες ομογενείς ανά τον κόσμο είναι διακεκριμένοι στις κοινωνίες όπου ζουν, και δημιουργούν μία ισχυρότερη και πιο επιτυχημένη εικόνα από το ελληνικό κράτος, λόγος που επιβάλει την αντιστροφή της μέχρι σήμερα τάσης, καθιστώντας το δικαίωμα ψήφου μία στέρεη γέφυρα ανάπτυξης, για λόγους όχι συμβολικούς αλλά πρακτικούς», ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν δίνουν ακόμη αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς τους.
Θετική προσέγγιση ως προς την ψήφο των ομογενών είχαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας όμως ότι αφενός θα πρέπει να μην επαναληφθούν φοβικά φαινόμενα του παρελθόντος (το σχετικό νομοθέτημα που κατέθεσε η ΝΔ το 2009 υπερψηφίστηκε από 159 μόνο βουλευτές) και αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εντός Ελλάδας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι θα πρέπει να επιλυθούν πρακτικά θέματα, όπως η εγγραφή των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, η αποσαφήνιση του είδους της ψήφου (επιστολική, με κάλπες, ή διαδικτυακή), σε συνάρτηση με την αξιοπιστία και το κόστος της διαδικασίας.
Αρκετοί βουλευτές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μίας ή δύο περιφερειών εξωτερικού, με εκλογικές θέσεις που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Στη δευτερολογία του ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τη σημερινή συζήτηση για την ψήφο των ομογενών, τονίζοντας ότι διαμορφώνεται μία βοηθητική βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο, που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.
Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο, είπε ότι παρουσιάζει ευαίσθητα σημεία, όπως είναι το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι δεν διασφαλίζει ότι ο ψηφοφόρος είναι ο ίδιος που ψηφίζει και όχι κάποιος συγγενής του. Στον αντίποδα, πρόσθεσε, η κάλπη είναι η μόνη αδιάβλητη ψηφοφορία, που θα πρέπει όμως να ειδωθεί μέσα από τη μείωση του κόστους.