Κόσμος
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 19:18

Μνημείο για τους Ρομά - θύματα του Ολοκαυτώματος εγκαινίασε η Μέρκελ

Τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τα οποία ανήκαν στις φυλές των Σίντι και των Ρομά τιμά η Γερμανία, με τα εγκαίνια σχετικού μνημείου στην καρδιά του Βερολίνου και παρουσία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τα οποία ανήκαν στις φυλές των Σίντι και των Ρομά τιμά η Γερμανία, με τα εγκαίνια σχετικού μνημείου στην καρδιά του Βερολίνου, και παρουσία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ο αριθμός των Σίντι και των Ρομά οι οποίοι έπεσαν θύματα της χιτλερικής θηριωδίας αγγίζει τις 500.000.

Υπό τους ήχους ενός και μόνου βιολιού, πολιτικοί ηγέτες αλλά και επιζώντες του Ολοκαυτώματος πλησίασαν μία σκοτεινή «λίμνη» κοντά στο κτήριο όπου στεγάζεται το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το στάσιμο νερό αποτελεί μεταφορική αναφορά στα δάκρυα για όσους χάθηκαν.

Για μνημείο το οποίο αφορά μια ομάδα θυμάτων που για πολλή καιρό είχε λάβει αδικαιολόγητα μικρή αναγνώριση έκανε λόγο στην ομιλία της η Αγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για τις εκατοντάδες χιλιάδες των Σίντι και των Ρομά οι οποίοι κυνηγήθηκαν από τους ναζί με τον χαρακτηρισμό του "γύφτου"», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η μοίρα κάθε ενός από τα θύματά αυτής της γενοκτονίας ήταν μοίρα ανείπωτου πόνου. Το γεγονός αυτό μας και με γεμίζει προσωπικά με βαθιά θλίψη και ντροπή», συνέχισε η κ. Μέρκελ.

«Η κοινωνία δεν έμαθε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα από τα γεγονότα αυτά, αλλιώς θα μας αντιμετώπιζε διαφορετικά στο σήμερα», σημείωσε ο Ολλανδός Σίντο και επιβιώσας του Ολοκαυτώματος Ζόνι Βάις.

Οι διακρίσεις για τους Σίντι και τους Ρομά, που προϋπήρχαν, ενισχύθηκαν απότομα με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Οι ναζί ξεκίνησαν την άμεση αποστολή τους σε στρατόπεδα εργασίας, ενώ από το 1934 υποβάλλονταν σε υποχρεωτική στείρωση με βάση τους ναζιστικούς νόμους για τη «φυλετική καθαρότητα».

Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σίντι και οι Ρομά μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωση, φέροντας υποχρεωτικά στα ρούχα τους το σύμβολο «Z» (από τη γερμανική λέξη Zigeuner, η οποία σημαίνει «γύφτος»).

Η γενοκτονία των Ρομά ως ειδικής κατηγορίας θυμάτων του Ολοκαυτώματος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την Ομοσπονδιακή Γερμανία το 1982.

Στην Ευρώπη ζουν σήμερα περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Ρομά.

Πηγή: Reuters