Πολιτική
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2002 15:15

Οι ανακοινώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

«Οπως όλοι γνωρίζετε, το περασμένο Σάββατο, είχαμε μια έκρηξη στον Πειραιά, η οποία συνοδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου, που, όπως σύντομα εξακριβώθηκε από τις έρευνες, είναι ο Σάββας Ξηρός.

Δύο μέρες αργότερα, τη Δευτέρα, εγώ ο ίδιος σας ανακοίνωσα ένα σημαντικό στοιχείο της αστυνομικής έρευνας και συγκεκριμένα ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ήταν εκείνο που αφαιρέθηκε από το δολοφονηθέντα αστυφύλακα Χρήστο Μάτη κατά τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων την παραμονή Χριστουγέννων του 1984.

Χθες, Τετάρτη, από τη συνεχιζόμενη έρευνα και πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, οδηγηθήκαμε σε κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη› στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το κρησφύγετο είχε ενοικιάσει με ψεύτικο όνομα ο ΞΗΡΟΣ, προ οκταετίας περίπου.

Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε έρευνα στο χώρο αυτό, η οποία συνεχίζεται.

Στο κρησφύγετο, μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων, βρέθηκαν:

-Προκηρύξεις της 17Ν

-Το λάβαρο της οργάνωσης

-Σφραγίδα της οργάνωσης

-Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

-Οπλισμός, όπως π.χ. ένα (1) περίστροφο 38,

δύο (2) αυτόματα, ένα (1) UZI κ.λ.π

-Εκρηκτικά

-Ακαριαίο φυτίλι

-2 μπαζούκας

-Ρουκέτες

-Περούκες και άλλα υλικά μεταμφιέσεως

-Κοπτικά και λοιπά εργαλεία

-Χειροβομβίδες

Τονίζω και πάλι ότι ο κατάλογος είναι ενδεικτικός, αφού η έρευνα συνεχίζεται.

Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά τα υλικά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικών εξετάσεων και εκτιμώ ότι θα αντληθούν πολύτιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών, οι οποίες, θέλω να τονίσω, διεξάγονται υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών και συγκεκριμένα του αρμόδιου επί θεμάτων τρομοκρατίας Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Διώτη.

Θέλω επίσης να σας ανακοινώσω ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας. Δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της «17Ν› στη δολοφονία του Κωστή Περατικού, ταυτίζονται με αποτυπώματα του Σάββα ΞΗΡΟΥ.

Η έρευνά μας, όπως καταλαβαίνετε, συνεχίζεται. Με την ίδια μεθοδικότητα, συνέπεια και προσήλωση στο στόχο μας, που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η δημοκρατική πολιτεία, μας έταξε να διώκουμε το έγκλημα σε όλες του τις μορφές. Ως Ελληνική Αστυνομία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας αυτή, όσο καλύτερα μπορούμε. Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, αφού πλέον και οι προσδοκίες της κοινωνίας από την Αστυνομία είναι πολύ μεγαλύτερες από παλαιότερα. Στο δρόμο που έχουμε χαράξει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και σταθερή αναφορά στους κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των πολιτών στο έργο μας. Από χθες δεχτήκαμε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων στις γραμμές μας, που είναι το 170 και το 1964, από ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ξηρό από τις φωτογραφίες και έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Οταν θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία θα ενημερωθείτε και πάλι. Μέχρι τότε, είμαι υποχρεωμένος να το επαναλάβω, σας παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι μεταδίδετε. Όπως σας είπα από την πρώτη στιγμή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό».