Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 14:03

Σήμερα η παρουσίαση των Windows 8

Την επίσημη παρουσίαση των Windows 8 σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη αναμένεται να κάνει η Microsoft σήμερα Πέμπτη, σε μια κίνηση που θεωρείται η πιο τολμηρή της εταιρείας εδώ και τριάντα χρόνια.

Την επίσημη παρουσίαση των Windows 8 σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη αναμένεται να κάνει η Microsoft σήμερα Πέμπτη, σε μια κίνηση που θεωρείται η πιο τολμηρή της εταιρείας εδώ και τριάντα χρόνια.

Πρόκειται για μία κίνηση ριζικής ανανέωσης στα Windows, καθώς είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα του «κόσμου» των tablets, των smartphones και των touchscreens, αντί για το «παραδοσιακό δίδυμο» PC - mouse. Η Microsoft ελπίζει έτσι – και σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του tablet της, Surface - να κερδίσει έδαφος έναντι των «κυριάρχων» του χώρου των mobile συσκευών, Google και Apple, ξεφεύγοντας από τα PC (των οποίων οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις) και επεκτεινόμενα στον ανερχόμενο αυτό «κόσμο».

Τα Windows 8 απευθύνονται τόσο σε χρήστες PC όσο και σε χρήστες φορητών συσκευών. Τα «κλασικά» εικονίδια έχουν αντικατασταθεί από «πλάκες» , τις οποίες ο χρήστης μπορεί να χειριστεί μέσω αφής. Το design τους ως τώρα έχει λάβει καλές κριτικές, παρά την απομάκρυνσή του από το γνωστό μοτίβο των παλαιότερων Windows.

Η πώλησή τους θα ξεκινήσει σύντομα, παράλληλα με αυτή του Surface. Οι πρώτες αντιδράσεις, όπως λέει ο Αντριου Τζόνσον, αναλυτής της Gartner, μιλώντας στον Guardian, θα είναι κρίσιμες, καθώς η εταιρεία πάντα είχε επικοινωνιακό πρόβλημα στο να δώσει «cool/ ελκυστικό χαρακτήρα» στα προϊόντα της. Από πλευράς του, ο Φρανκ Γκίλετ, αναλυτής της Forrester, χαρακτήρισε τα Windows 8 ως μία εντυπωσιακή απάντηση στην άνοδο των νέων τεχνολογιών και τον ανταγωνισμό, αποτελώντας την πιο δραστική κίνηση της εταιρείας από τον «εκθρονισμό» του DOS από τα Windows 95 το 1995.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες του The Register, η Microsoft δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει νέο Service Pack για τα Windows 7. Τα Service Packs αποτελούν «πακέτα» αναβαθμίσεων των Windows, διορθώνοντας προβλήματα, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και καλύπτοντας κενά ασφαλείας. Το SP2 για τα Windows 7 αναμένεται από την κοινότητα των χρηστών τους από τον Αύγουστο, με το SP1 να έχει κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2011. Εάν δεν κυκλοφορήσει SP2, τότε οι χρήστες θα πρέπει να προβαίνουν στο κάθε update που κυκλοφορεί η εταιρεία για το λειτουργικό σύστημα μεμονωμένα.

Το SP2 για τα Windows XP κυκλοφόρησε περίπου τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του λειτουργικού, ενώ στην περίπτωση των Windows Vista, μετά από περίπου δύο χρόνια.