Περιβάλλον
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 18:33

Βιοδιασπώμενα παπούτσια και τζιν από ανακυκλωμένο πλαστικό

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma έκανε τα αποκαλυπτήρια νέας σειράς προϊόντων «φιλικών προς το περιβάλλον», στην οποία περιλαμβάνονται βιοδιασπώμενα παπούτσια και μπλουζάκια καθώς και ανακυκλώσιμα μπουφάν και σακίδια.

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma έκανε τα αποκαλυπτήρια νέας σειράς προϊόντων «φιλικών προς το περιβάλλον», στην οποία περιλαμβάνονται βιοδιασπώμενα παπούτσια και μπλουζάκια καθώς και ανακυκλώσιμα μπουφάν και σακίδια.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ανάλυσης που εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δύο από τις νέες δημιουργίες της σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα από παλαιότερες συλλογές.

Η νέα συλλογή ονομάζεται InCycle και θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2013, στο πλαίσιο της πρώτης προσπάθειας της Puma να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα της στο περιβάλλον, π.χ. τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται κατά την παραγωγή τους, το νερό που απαιτείται ή τα απόβλητα που παράγονται.

«Αποφασίσαμε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μια "μεγα - τάση"», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Puma Φραντς Κοχ, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως μια τέτοια καινοτομία θα βοηθήσει τον όμιλο να «εκτοπίσει» τη Nike και την Adidas, οι οποίες κυριαρχούν στον κλάδο των αθλητικών ειδών. «Θέλουμε να συμβάλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο και παράλληλα να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βιοδιασπώμενα παπούτσια InCycle Basket επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με 35% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με ένα συμβατικό ζευγάρι Puma. Όταν φθάνει το πλήρωμα του χρόνου, τα παπούτσια μπορούν να επιστραφούν στο κατάστημα προκειμένου «να κομποστοποιηθούν σε ποσοστό 100% όταν τα κλασικά Puma Suede θα απορριφθούν κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια χωματερή ή θα αποτεφρωθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», αναφέρει η εταιρία στη συγκριτική ανάλυσή της.

Ο Κοχ διαβεβαιώνει ότι, αν και βιοδιασπώμενα, τα παπούτσια ή τα μπλουζάκια είναι ανθεκτικά. «Δεν μπορείς απλώς να τα πετάξεις στον κήπο σου και να σκάψεις μια τρύπα ελπίζοντας ότι θα φυτρώσει δέντρο», λέει χαρακτηριστικά. Η σόλα του παπουτσιού, για παράδειγμα, είναι κατασκευασμένη από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ενώ το πάνω μέρος είναι φτιαγμένο από οργανικό βαμβάκι και λινό ύφασμα. Περνώντας από ειδική επεξεργασία, μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα μέσα σε 6 - 9 μήνες.

Και η Levi Strauss εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει στη νέα της συλλογή πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανακυκλωμένα μπουκάλια, κρατώντας τα μακριά από τις χωματερές. Κάθε τζιν της σειράς Waste