Πολιτική
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 11:41

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργών και αντικείμενο την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός. Στόχος μέχρι την Τετάρτη να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή.

H ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ώστε μέχρι την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών.

«Είναι μία συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν τίθεται θέμα περισσότερων περικοπών στον τομέα της υγείας.

Την ίδια στιγμή συνεχής είναι η επικοινωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στο ζήτημα των εργασιακών, που αποτελεί πλέον το μοναδικό σκόπελο για κλείσιμο του πακέτου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν όλες οι διεργασίες το συντομότερο, ώστε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, να μην έχει παραμείνει καμία εκκρεμότητα. Ο στόχος των εταίρων είναι να διαπιστωθεί, αρχικά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα.

Αλλωστε, η εικόνα που θα αποκτήσει το Euro Working Group μεθαύριο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Εκτός από την εκταμίευση της δόσης, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να επικεντρωθούν και στα μέσα με τα οποία θα δοθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι όταν διαμορφωθεί το πακέτο μέτρων «θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα» εμφανίστηκε από την Ουάσιγκτον ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.

«Τους εξήγησα ότι αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Αλ. Τσίπρας: Ματαίωση των μέτρων με κάθε θυσία

Oι διεργασίες κατά του μνημονίου «θα προκαλέσουν σεισμικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Real News και καλεί εκ νέου το λαό να εξεγερθεί για να μην περάσουν τα μέτρα.

«Τα μέτρα αυτά πρέπει να ματαιωθούν με κάθε θυσία», αναφέρει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον Φώτη Κουβέλη ότι «αντέδρασε στα εργασιακά γιατί είδε ότι πάει για πολιτική εξαφάνιση». «Αν υπάρχει εκ νέου επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο», συμπληρώνει, «πρέπει να καταψηφίσουν τα μέτρα».

Χρυσή Αυγή: Το ρεσιτάλ κοροϊδίας συνεχίζεται

Το ρεσιτάλ της κοροϊδίας από την εγχώρια τρόικα συνεχίζεται, σχολίασε η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας πως ακόμα και αν περάσουν από τη Βουλή, τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ. Αντιθέτως, προσθέτει, θα σημάνουν το τέλος της μεταπολιτευτικής διαφθοράς και της ξενοκρατίας.

KKE: Τα μέτρα θα ισοπεδώσουν τελείως τον λαό

«Τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και τα επόμενα που θα έρθουν θα ισοπεδώσουν τελείως το λαό», υποστηρίζει το ΚΚΕ και καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να «μην παραπλανηθούν από την κοροϊδία που παίζουν σε βάρος τους οι εταίροι της συγκυβέρνησης και όχι μόνο».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο λαός μόνο ένα δρόμο έχει για να δει άσπρη μέρα, «να οργανώσει τη συμμαχία του, να πιστέψει στη δύναμή του και να αντεπιτεθεί για να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα οργανώσει την παραγωγή με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη».