Πολιτική
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 19:34

Λάμερτ: Ο δρόμος της επιμήκυνσης περνάει από τη Βundestag

O δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ή ένα πιθανό τρίτο πακέτο για την Ελλάδα περνάει από τη Βundestag, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμπερτ, την ώρα που ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

O δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ή ένα πιθανό τρίτο πακέτο για την Ελλάδα περνάει από τη Βundestag, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμπερτ, την ώρα που ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ σημειώνει με νόημα ότι «δεν βλέπει» πολιτική πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Προειδοποιώ τους απρόσεχτους: κανένας να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας δρόμος που να παρακάμπτει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο», ξεκαθαρίζει ο Λάμερτ σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Όλα τα σενάρια που συζητούνται, προσθέτει, υπόκεινται στην έγκριση της Bundestag.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέσλερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, εκτιμά πως δεν βλέπει αυτή τη στιγμή μία πολιτική πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο, διευκρινίζοντας πως η τωρινή συζήτηση αφορά βοήθεια για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέσλερ δεν αποκλείει πάντως -υπό προϋποθέσεις - μια χρονική επιμήκυνση, π.χ. για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Ωστόσο όπως επισημαίνει, περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.