Πολιτική
Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012 12:44

Μήνυμα προς την Ευρώπη από τον Κάρολο Παπούλια

«Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό, τα έχει δώσει όλα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παράλληλα εκτίμησε πως σήμερα κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ενταση και επεισόδια μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Την πεποίθηση ότι παρά τη δοκιμασία που περνάει ο λαός, θα βγούμε από την κρίση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

«Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό, τα έχει δώσει όλα», τόνισε ο κ. Παπούλιας, παράλληλα όμως, εκτίμησε πως σήμερα κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από όλες τις άλλες τις χώρες που δοκιμάζονται.

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν την ελπίδα στο λαό μας ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση».

Σήμερα τόνισε στην αρχή της δήλωσής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιορτάζουμε δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνική ιστορίας, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το Επος του 1940.

Στην πρώτη περίπτωση, σημείωσε, ο ελληνικός Στρατός με τη στήριξη του λαού πέτυχε να πραγματώσει τα όνειρα του Ελληνισμού και καθιέρωσε πολιτικό-στρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της. Στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, συνέβαλε στην ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ που δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μόσχα.

Αυτό το ομολόγησαν όλοι, σήμερα όμως, παρατήρησε με νόημα, πολλοί θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα.

Ενταση και επεισόδια μετά το τέλος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν μερίδα συγκεντρωμένων, μεταξύ τους μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να παρελάσει στην παραλιακή οδό.

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις νεαρών με άνδρες των ΜΑΤ. Στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων και τελικά η πορεία έγινε στη Βασ. Όλγας.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν και πριν την έναρξη της παρέλασης να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων και να φωνάξουν συνθήματα. Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν και τους περιόρισαν σε σημείο κοντά στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οι μικροεντάσεις συνεχίστηκαν, ενώ κάποιοι από τους θεατές αποδοκίμασαν την παρουσία των διαδηλωτών.

Διαμαρτυρία την ώρα της παρέλασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Στα μέτρα ασφαλείας στάθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της παρέλασης: «Ηταν μια πολύ ωραία εκδήλωση, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν συνάδουν, δεν ταιριάζουν με μια τέτοια μέρα». «Υποτίθεται ότι την ημέρα του 'Όχι' ο λαός ήταν ενωμένος και τέτοιες μέρες, επετειακές, πρέπει όλος ο λαός να είναι ενωμένος. Είναι κακό, είναι κακή αίσθηση να αισθάνεσαι ότι είναι αποκλεισμένη η πόλη για πρόληψη φασαρίας. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ομαλά όλα στην Αθήνα

Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, η οποία διήρκεσε μόλις 30 λεπτά.

Και στην πρωτεύουσα η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και δεν επιτρεπόταν στο κοινό να πλησιάσει στην εξέδρα των επισήμων. Λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης έγιναν δύο προσαγωγές γυναικών που επεχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Μικρή ήταν η συμμετοχή τόσο του κοινού, όσο και των μαθητών που παρήλασαν (συμμετείχαν δέκα λύκεια, εκ των οποίων τα έξι ιδιωτικά, επτά γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά). Μία από τις σημαιοφόρους μαθήτριες παρήλεσε ξυπόλητη.

Η περιοχή του Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη από νωρίς το πρωί και οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο στο σημείο εκκίνησης και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και κάτω.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

Η εικόνα των πόλεων σε όλη την Ελλάδα, με τους επισήμους να περιφρουρούνται από χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς και τους πολίτες να εμποδίζονται από το να προσεγγίσουν τις παρελάσεις, δεν προσιδιάζει σε μια δημοκρατική χώρα, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή όμως, τονίζει, είναι «η εικόνα της Ελλάδας του μνημονίου», «μια εικόνα αναντίστοιχη με το αντιφασιστικό και απελευθερωτικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, όπου η λιτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αστυνομοκρατία και την καταστολή».

Στην παρέλαση της Αθήνας, σε μία συμβολική κίνηση η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ελ. Κουντουρά αρνήθηκε να κάτσει στην εξέδρα των επισήμων και πέρασε απέναντι για να παρακολουθήσει την παρέλαση, όπου βρίσκονται φοιτητές των Σχολών της Αστυνομίας. «Εγώ», δήλωσε, «θα βρίσκομαι πάντα με τον λαό, απέναντι από αυτούς που παραδίδουν την εθνική μας κυριαρχία».

Ματαιώθηκαν παρελάσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Στο φετινό εορτασμό ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, ειδικά σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας. Ετσι λόγω έντονης βροχόπτωσης ματαιώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Πτολεμαϊδα, Δράμα, και Καβάλα.

Επεισόδια στην Αλβανία

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην Κλεισούρα της Πρεμετής, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο επίσημα στρατιωτικά νεκροταφεία του Έπους του '40. Αλβανοί εθνικιστές πέταξαν πέτρες κατά οχημάτων, ενώ φώναζαν συνθήματα καθ'όλη τη διάρκεια της τελετής http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2248068 .