Επιβεβλημένη θεωρεί τη διενέργεια ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαρακτηρίζοντας λιποτάκτες όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Για απόλυτη διαφάνεια στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, κάνει λόγο και ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.
Επιβεβλημένη θεωρεί τη διενέργεια ελέγχου σε όσους μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Πρέπει «να υπάρξει έλεγχος και τιμωρία στους "λιποτάκτες", που εν καιρώ οικονομικού πολέμου φυγάδευσαν τα χρήματά τους σε τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος.
Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι «ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», αρκεί όπως είπε να υπάρχει «η αίσθηση της δικαιοσύνης στις θυσίες που καλείται ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, ανάλογα με τις δυνάμεις του».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κόμμα του ζήτησε απόλυτη διαφάνεια στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ ή οποιασδήποτε άλλης λίστας.
Όπως υποστήριξε, ένας δημοσιογράφος, από την ώρα που έχει στα χέρια του μια τέτοια λίστα, που προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον, έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να τη δημοσιοποιήσει, αφού όμως έχει πρώτα διερευνήσει την αξιοπιστία της πηγής του.
Τόνισε τέλος ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει στον πλήρη έλεγχο όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής και παραοικονομίας προς κάθε κατεύθυνση, με πλήρη διαφάνεια.
Για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τέλεση ποινικού αδικήματος αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.
«Η υποκλοπή και εν συνεχεία δημοσίευση της λίστας συνιστά ποινικό αδίκημα» δήλωσε ο κ. Χρυσόγονος, υποστηρίζοντας ότι πέρα από το καθαρά ποινικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχει και «μια ουσιαστική απαξία στην πράξη αυτή του δημοσιογράφου», υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διαπομπεύονται άνθρωποι που ήταν απολύτως νόμιμοι σε ότι αφορά την προέλευση των εισοδημάτων τους.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε επίσης πως υπάρχει ένα θέμα σχετικά και με τα όρια του αυτοφώρου.
Όπως τονίζει, η σύλληψή του δεν είχε την έννοια του αυτοφώρου καθώς η λίστα δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και ο εκδότης συνελήφθη την επόμενη ημέρα.
« Το αδίκημα - σε όποιο βαθμό υπάρχει - είχε τελεστεί ήδη και, δεδομένου ότι πρόκειται για πλημμέλημα, αν δεν υπήρχε αυτή η παρατραβηγμένη έννοια του αυτοφώρου, δεν θα μπορούσε να συλληφθεί και θα πήγαινε σε μια τακτική διαδικασία» είπε ο κ. Χρυσόγονος, προσθέτοντας ότι στα πλημμελήματα δεν υπάρχει έκτιση ποινής στερητικής ελευθερίας.