Περιβάλλον
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 13:55

Αχτίδα ελπίδας για το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, το μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα στον κόσμο, είναι υγιής σε μεγάλο βάθος, αποκαλύπτουν βαθυσκάφη, τα οποία καταδύθηκαν με σκοπό να τον χαρτογραφήσουν.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, το μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα στον κόσμο, είναι υγιής σε μεγάλο βάθος, αποκαλύπτουν βαθυσκάφη, τα οποία καταδύθηκαν με σκοπό να τον χαρτογραφήσουν.

Η επιφάνειά του είναι «πληγωμένη», όμως οι χειριστές του ρομποτικού βαθυσκάφους ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην αποκατάσταση και αυτών των κοραλλιών.

«Μέχρι σήμερα οι γνώσεις μας περιορίζονταν στους ρηχούς υφάλους, στους οποίους έχουν πρόσβαση οι δύτες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο καθηγητής Όβε Χέι - Γκούλντμπεργκ από την αποστολή Catlin Seaview Survey που μελετά τους υφάλους με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών. «Στην πραγματικότητα, η εικόνα που είχαμε δεν ήταν ολοκληρωμένη».

Τα βαθυσκάφη «είδαν» υγιή κοράλλια σε βάθη 30 έως 120 μέτρων, ακριβώς κάτω από περιοχές του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, οι οποίες είναι εντελώς κατεστραμμένες. «Κάποιες από τις ρηχές περιοχές των υφάλων, όπου είχαμε καταδυθεί στο παρελθόν, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από κυκλώνες, αλλά σε βάθος 40 μέτρων και κάτω, οι περιοχές αυτές είναι σχεδόν ανέγγιχτες», διευκρινίζει ο επικεφαλής της μελέτης Πιμ Μπόνχερτς από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Τους επιστήμονες εντυπωσίασε η πληθώρα και η ποικιλομορφία των κοραλλιών στον ύφαλο, ακόμη και σε σχετικά μικρό βάθος, 70 και 80 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάποια από τα είδη που εντόπισαν σε αυτές τις περιοχές απαντώνται και σε μικρότερα βάθη. Αυτό, κατά τους ίδιους, ίσως δείχνει ότι τα είδη αυτά ανήκουν στον ίδιο πληθυσμό και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε μελλοντικές προσπάθειες αποκατάστασης των κατεστραμμένων κοραλλιών.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, ακόμη και αυτήν την εποχή, κάτω από κάποιους από τους γνωστότερους υφάλους υπάρχει ένας σχεδόν ανεξερεύνητος κόσμος, άρα πρέπει να γίνουν πολλές επιστημονικές μελέτες», επισημαίνει ο Μπόνχερτς. Μέχρι στιγμής η ομάδα του έχει ολοκληρώσει τέσσερις από τις δέκα προγραμματισμένες αποστολές της στο - μήκους 2.300 χιλιομέτρων- Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, τα κοράλλια στο ρηχό τμήμα του υφάλου έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία 27 χρόνια, κυρίως λόγω των κυκλώνων, αλλά και της ρύπανσης και της λεύκανσής τους που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.